Er heerst angst en onrust bij werknemers van de Belastingdienst. "Ben ik de volgende?" Dat vragen ze zich af nu vier topambtenaren hun biezen moesten pakken. In de Tweede Kamer wordt vandaag gedebatteerd over de kinderopvangtoeslag-affaire.

De Belastingdienst ligt onder vuur in de affaire rondom de kinderopvangtoeslag. Duizenden ouders werden onterecht weggezet als fraudeur en moesten hun toeslagen terugbetalen, waardoor ze in de financiële problemen gekomen zijn. De commissie-Donner kwam met een vernietigend rapport en sprak van 'institutionele vooringenomenheid'. Menno Snel (D66) trad af als staatssecretaris van Financiën.

Aangifte als een bom ingeslagen

Vorige week deden zijn opvolgers, Alexandra van Huffelen en Hans Vijlbrief, beiden ook lid van D66, aangifte tegen de Belastingdienst vanwege vermoedelijke ambtsmisdrijven. Daarnaast werden vier topambtenaren gedwongen te vertrekken.

Dat heeft tot onrust geleid bij werknemers van de Belastingdienst, vertelt Mieke van Vliet van FNV Overheid: "Zeker nu aangifte is gedaan bij het Openbaar Ministerie en vier directeuren is gevraagd hun functie te verlaten, is de onrust nog nooit zo groot geweest. Dat die aangifte is gedaan is als een bom ingeslagen."

Lees ook

Ben ik de volgende?

Het gebeurt wel vaker dat, lopende een onderzoek, mensen op non-actief worden gesteld. In dit geval is de vier topambtenaren verzocht vrijwillig op te stappen.

"De medewerkers denken nu: ben ik de volgende, want ik heb ook een dossier behandeld. Dat is misschien ook niet goed gegaan, maar ik heb wel in opdracht van gehandeld", vertel Van Vliet. Ook zijn medewerkers angstig. "Ze zijn bang dat bij misstanden het hun de kop kost", aldus Van Vliet.

Lees ook

Parlementaire enquête

De FNV-bond pleit voor een parlementaire enquête om te achterhalen wie verantwoordelijk is. Van Vliet: "Er moet nu echt schoon schip gemaakt worden, zodat de Belastingdienst en de medewerkers weer vooruit kunnen. Mensen willen weten hoe het met de toeslagen zo ver heeft kunnen komen; is het de politiek geweest, zijn het de topambtenaren geweest? Een parlementaire enquete moet dat goed uitzoeken'.

Bij een parlementaire enqûete kunnen mensen onder ede verhoord worden. Op dit moment is er geen Kamermeerderheid voor zo'n enquête.

Beluister hier het hele gesprek terug met Mieke van Vliet van FNV Overheid.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.