Het zit de gedupeerden nog steeds dwars, dat premier Rutte het opnam voor falende top-ambtenaren in de toeslagenaffaire. Vandaag verschijnt hij voor de parlementaire commissie. "Het zou fijn zijn als hij het eens voor óns zou opnemen. Ik hoop op excuses."

Voor het eerst in de geschiedenis verschijnt een zittend minister-president voor een parlementaire ondervragingscommissie, als premier Rutte aan de tand wordt gevoeld over de toeslagen-affaire. Wat bij gedupeerden vooral kwaad bloed zette, waren zijn opmerkingen in de Tweede Kamer dat hij het 'schadelijk' vond dat ambtenaren met naam en toenaam werden genoemd.

'Naar de voedselbank, dat is pas schadelijk'

Gedupeerden Janet Ramesar en Angelica Engels gaan het verhoor van Rutte vandaag op de voet volgen. Zij werden destijds diep geraakt door de opmerkingen van de premier. Ramesar: "Ik zat er die dag bij in de Tweede Kamer en hoorde hoe hij het voor hen opnam. Het zou fijn zijn als hij het eens voor óns zou opnemen. Ik hoop op excuses."

Gedupeerden Angelica Engels en Janet Ramesar kijken uit naar het verhoor van premier Rutte.

Angelica Engels: "Ik vind dat hij verantwoording moet afleggen. Die ambtenaren eten er geen boterham minder om. Wij konden naar de voedselbank en geld lenen bij familie. Dat is in en in triest. Dát is pas schrijnend en schadelijk."

Lees ook

Laatste verhoor

Ramesar en Engels zijn slechts twee van de duizenden ouders die door de Belastingdienst ten onrechte werden aangemerkt als fraudeur. Ze moesten tienduizenden euro's terugbetalen en raakten daardoor buiten hun schuld zwaar in de problemen.

De meest opvallende momenten uit de verhoren van afgelopen twee weken.

Met het verhoor van premier Rutte komt er een einde aan twee weken van openbare verhoren van ambtenaren en politici. De Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag komt half december met een reconstructie van hoe het zo fout kon gaan met de toeslagen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.