Het kwam als een totale mokerslag. Dulce dacht na tien jaar ellende dan eindelijk financiële compensatie te krijgen van de belastingdienst, maar kwam deze week van de koude kermis thuis. Ze hoeft nergens op te rekenen. "Alles kwam weer naar boven."

Dulce Goncalves is een van de vele gedupeerden van de ontspoorde opsporingsdrift van de belastingdienst. Ten onrechte werd ze weggezet als fraudeur en moest ze maar liefst 100.000 euro terugbetalen. Hierdoor belandde ze in de schuldsanering.

Eerherstel

Tot ze in december vorig jaar eindelijk eerherstel kreeg. De fiscus geeft toe een fout gemaakt te hebben. Dulce is hiermee officieel fraudeur af en rekent erop dat financiële compensatie niet lang op zich laat wachten. Maar niks blijkt minder waar. Gister kreeg ze een telefoontje van de staatssecretaris dat er geen geld haar kant uit komt. Dulce is nog steeds totaal verbijsterd: "Tranen, alles kwam weer naar boven meteen, ik lag gisteren helemaal plat."

Lees ook

Na al die jaren van ellende lijkt ze weer terug bij af. Vooral die knagende onzekerheid vreet aan haar, legt Dulce uit. "Heb ik niet het recht te weten waar ik aan toe ben? Wie beslist dit voor mij, terwijl ze zelf hebben toegegeven dat ze een fout hebben gemaakt."

De helft krijgt niks

De groep gedupeerden is waarschijnlijk zo'n 10.000 tot 15.000 mensen groot. Een klein aantal van hen heeft een financiële compensatie ontvangen. Maar liefst 8000 gedupeerden kregen vandaag een brief die meldt dat ze nergens op moeten rekenen.

Remko Wijling is advocaat en staat zo'n 50 gedupeerden bij in hun strijd tegen de belastingdienst. Hij heeft geen goed woord over voor de wijze waarop die de zaak probeert af te handelen. "De belastingdienst lijkt vooral haar eigen handelen nog eens te gaan keuren. Een slager die zijn eigen vlees keurt dus. Dat lijkt me niet de bedoeling. Ik vrees echt voor de ouders die aanspraak maken op de schadevergoeding."

'Slachtoffers horen vergoeding te krijgen'

Ook vanuit de Kamer klinkt er forse kritiek. SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat de belastingdienst veel te hard heeft geoordeeld. Bovendien was bij de dienst bekend dat compleet onschuldigen door hun harde optreden onterecht het stempel fraudeur zouden krijgen. "We weten dat mensen fraudeur zijn gemaakt om het niet leveren van een formuliertje of verkeerd invullen. Dat was helemaal niet nodig."

Lees ook

Leijten is dan ook van mening dat er de slachtoffers snel gecompenseerd moeten worden. "Mensen hebben hier jaren onder geleden. Ik vind echt dat ze schadevergoeding en compensatie horen te krijgen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.