Alle kolencentrales dicht, miljoenen woningen van het gas af, windmolens op zee en zonnepanelen op land. Het derde kabinet Rutte III moet het groenste kabinet ooit worden en gidsland van Europa. Maar nu de plannen concreet worden is de grote vraag: wie gaat de rekening betalen?

Vandaag kwam het Planbureau voor de Leefomgeving met de eerste doorrekeningen van de klimaatplannen. En wat blijkt? Het gaat vier miljard euro kosten in plaats van drie miljard. Wie dat moet betalen is nog onduidelijk. 

Volgens Ed Nijpels is het kabinet nu aan zet. “De plannen liggen er en nu moet het kabinet keuzes gaan maken.”

En daar ligt nu net het probleem. Want vooral VVD en CDA lijken een stuk minder enthousiast over klimaatplannen. CDA-leider sprak onlangs zelfs over een ‘Fortuyn revolte’ als de klimaatplannen van het kabinet te duur uitpakken.

Maar D66 en ChristenUnie willen vooral dat het kabinet haast maakt en dat het klimaatakkoord er zo snel mogelijk komt. Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de Christen-Unie: ”We staan voor een enorme opgave en uiteraard zijn er inhoudelijke verschillen. Maar we staan wel voor hetzelfde doel: de aarde zo goed mogelijk achterlaten voor onze kinderen.”

Ook Rob Jetten (D66) stelt dat het klimaatakkoord er zeker komt. “We hebben zeer ambitieuze klimaatplannen en daar hebben alle partijen hun handtekening onder gezet. “

Jesse Klaver, partijleider van GroenLinks dat de plannen veel te vaag zijn van het kabinet en dat er te weinig haast gemaakt wordt. “Het kabinet en dus ook Rutte moet veel meer leiderschap tonen op dit onderwerp. De tijd om achterover te leunen is echt voorbij.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.