Het regeerakkoord is gepresenteerd en naar verwachting staat het derde kabinet van premier Mark Rutte op donderdag 26 oktober op het bordes. De vraag is of dit de laatste politieke klus voor Rutte wordt.

In 2010 trad Rutte aan als premier, met CDA en gedoger PVV aan zijn zijde. Die combinatie sneuvelde binnen anderhalf jaar. In 2012 vormde hij met aartsrivaal PvdA zijn tweede kabinet en voerde een grote hervormingsagenda door. Tegen alle verwachtingen in, zat dit kabinet de gehele rit uit. Ditmaal telt het kabinet 4 partijen: VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Een ingewikkelde operatie, maar op één of andere manier lijkt Mark Rutte alle stormen te kunnen trotseren. Lukt dat hem deze keer weer, of wordt dit kabinet zijn laatste klus?

In EenVandaag vriend en vijand over Mark Rutte: Koen Petersen, die samen met hem in het bestuur van jongerenorganisatie JOVD zat. Arend-Jan Boekestijn, die met Rutte vanaf 2006 deel uitmaakte van de VVD Tweede Kamerfractie. En ten slotte GroenLinks-leider Jesse Klaver, die tot tweemaal toe met Rutte onderhandelde tijdens de formatie, en in de Kamer felle debatten met hem voerde.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.