"Het groenste regeerakkoord ooit" en "onze kinderen en kleinkinderen kunnen straks gezond opgroeien." Als het om de klimaatplannen van het Rutte III gaat zijn de superlatieven niet van de lucht, maar zijn de plannen echt zo ambitieus? En belangrijker: zijn ze wel uitvoerbaar en gaat Nederland nu wél de doelen van Parijs halen?

Marjan Minnesma, milieudeskundige van Stichting Urgenda, wil niet meteen zuur reageren als het om de klimaatplannen van het nieuwe kabinet gaat. “Laat ik positief beginnen, dit kabinet denkt veel groener dan alle kabinetten van hiervoor.” Toch zijn er volgens Minnesma wel veel gemiste kansen in dit akkoord en begrijpt ze van bepaalde maatregelen “helemaal geen bal”. Het schrappen van subsidie voor zonnepanelen is daar zo’n voorbeeld van. Minnesma: “Dit is een hele succesvolle regeling, heb je de burger eindelijk een beetje enthousiast gemaakt, stop je er weer mee. En dan ook eens drie jaar eerder dan de minister had beloofd. Onbegrijpelijk.”

18 megaton CO2 opslaan –daar durf ik wel een fles whisky op in te zetten: Onhaalbaar!

Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en internationale autoriteit op het gebied van transities & duurzaamheid 

Ook zou volgens Minnesma veel meer moeten worden ingezet op het energieneutraal maken van bestaande woningen in plaats van op alleen nieuwe woningen. “Nieuwbouw is zo gebeurd, het gaat juist om de woningen die er al staan. Daar moet je veel meer op inzetten en tempo gaan maken. En daar staat veel te weinig over in het regeerakkoord.”

Verder valt op dat de nieuwe ploeg van Rutte veel heil verwacht van het opslaan van CO2. Bijna één derde van de CO2-reductie moet daar mee worden binnen gehaald. Totaal onrealistisch zegt hoogleraar Jan Rotmans: “CO2 opslaan onder de grond is duur en kost heel veel energie. En brengt ook veel risico’s met zich mee. En 18 megaton, daar durf ik wel een fles whiskey op te zetten: Onhaalbaar!"

Opslaan CO2 geen echte oplossing

Ook Kees Biesheuvel, directeur innovatie van chemiegigant Dow Chemical, schrikt van de grote hoeveelheden CO2 die het kabinet onder de grond wil stoppen. “Als je de doelen van Parijs wil halen, ontkom je er niet aan ook in te zetten op CO2 opslag. Daar zijn wij ook voor. Maar dit is wel heel erg veel.” Dow Chemical onderzoekt op dit moment hoe zij afvalstoffen van de staalindustrie in hun producten kunnen gebruiken.“Opslaan van CO2 is uiteindelijk vooral een tussenoplossing. De echte vooruitgang zit ‘m veel meer in dit soort innovatie. Daar moeten we vooral naar kijken", aldus Biesheuvel.

Op de hamvraag of we met deze klimaatplannen Parijs gaan halen durven de deskundigen nog geen fles whisky te verwedden. Minnesma: “De richting is goed, maar het zit ‘m echt in de uitvoering en daar heb ik nog wel grote twijfels over.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.