Binnen het gezin van jongeren die suïcidale neigingen hebben, zijn ouders vaak onderdeel van de problematiek. Mishandeling of misbruik spelen vaak een rol, en ouders willen niet dat de vuile was wordt buiten gehangen via vragenlijsten. 

De doelgroep, suïcidale minderjarigen, kan hierdoor niet goed bereikt worden en hulpverlening komt te laat op gang. Ook de omvang van deze groep jongeren is moeilijk in kaart te brengen.

Onderzoeker Ad Kerkhof van de VU in Amsterdam, kreeg 400.000 euro om een meetinstrument te ontwikkelen om suïcidale minderjarigen in kaart te brengen. Hij loopt daarbij tegen de beperkingen van de wet aan, want voor het invullen van bijvoorbeeld vragenlijsten over de psychische gesteldheid van minderjarigen, is toestemming van de ouders nodig.

In EenVandaag een reportage over het onderzoek naar jongeren met zelfmoordneigingen. We spreken met Ad Kerkhof, die pleit voor passieve consensus. Ouders gaan dan automatisch akkoord met het invullen van vragenlijsten en onderzoeken naar de psyche van het kind, tenzij ze actief bezwaar aantekenen.

Daarnaast Inge en Charlie, twee meiden die als minderjarigen zelfmoordpogingen hebben ondernomen. Ze zijn inmiddels meerderjarig en kunnen er nu over praten. Het enige wat zij destijds nodig hadden: 'iemand die nu eindelijk eens een keer goed doorvroeg.'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.