De zelfdoding van een 26-jarige vrouw uit Winschoten heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat er grote verwarring bestaat rondom het telefoonnummer van crisislijn 113, dat speciaal in het leven is geroepen voor mensen die worstelen met suïcidale gedachten.

Vorig jaar hielp de Stichting 113 Zelfmoordpreventie 22.000 mensen via de telefoon en 48.000 via de 'crisis-chat'. Toch blijkt er verwarring te zijn over het telefoonnummer van de crisislijn, waardoor in sommige gevallen de stichting niet bereikt wordt. Tot drie keer aan toe belde de jonge Groningse vorige maand het nummer 113, terwijl het daadwerkelijke nummer 0800-0113 is. Haar stiefvader doet nu een emotionele oproep om soortgelijke drama's te voorkomen: "Verander het nummer direct naar 113 of zorg dat dit direct goed geregeld wordt. Dit is gewoon onbegrijpelijk."

'Dat klotenummer werkt niet'

"De pijn is verschrikkelijk, dit was niet nodig en onbegrijpelijk", vertelt haar stiefvader. Uit de telefoongegevens van haar telefoon blijkt dat ze tot drie keer toe het verkeerde nummer heeft proberen te bereiken.

Ook stuurde ze vervolgens een appje naar een van haar vriendinnen met daarin de tekst: 'Dat klotenummer werkt niet.' Als familie en vrienden zich zorgen beginnen te maken wordt de politie ingelicht. Zij nemen een kijkje bij de woning, maar dan blijkt het al te laat.

Lees ook

Verkeerde nummer

"We zullen nooit weten of dat telefoontje het verschil had gemaakt, maar met die gedachte moeten leven is verschrikkelijk", vertelt de stiefvader van de vrouw. Voor de familie is het verlies extra pijnlijk nu achteraf is gebleken dat ze tot drie keer toe tevergeefs het verkeerde nummer heeft ingetoetst op haar telefoon.

Niet alleen haar ouders, maar ook hulpverleners hadden haar dit nummer op het hart gedrukt mocht ze worstelen met de gedachte aan zelfdoding. "Ik vind dit zo kwalijk. Als iemand op het randje staat en toch 113 belt, dan is dat de strohalm. Als dit dan niet werkt, dan wordt op dat moment al iets beslist. Dat is dan de druppel. En mensen bellen dit nummer vaak als zij op het randje staan", vertelt haar stiefvader.

Tóch 113

In de Tweede Kamer wordt vandaag gepraat over zelfmoordpreventie. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid heeft inmiddels laten weten hij voor de crisislijn het nummer 113 beschikbaar wil maken. Hoe dat precies moet en wanneer dit gaat gebeuren, wordt op dit moment nog onderzocht.

"Mensen die suïcidaal zijn, moeten snel en zonder drempels de juiste steun en hulp weten te vinden en krijgen. Als het beschikbaar maken van het nummer 113 een leven kan redden, dan moeten we daar natuurlijk alles voor in het werk stellen", zegt Blokhuis.

info

Vanwege privacyredenen zijn in overleg met de familie de namen in dit artikel achterwege gelaten. De echte namen zijn bij de redactie bekend. Denk jij aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Bel 0800-0113 of chat via 113.nl.

Bekijk hier de TV-reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.