Ruim vier op de tien (43%) mannen zeggen dat vrouwen vaak overdrijven wanneer zij zeggen te maken te hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit blijkt uit een onderzoek van EenVandaag onder 28.000 leden van het Opiniepanel. Mannelijke deelnemers vinden dat vrouwen door de discussie mannen zonder proces aan de schandpaal kunnen nagelen.

Mannen en vrouwen kijken anders tegen de #MeToo discussie aan. Ruim de helft van de vrouwen (51%) vindt dat de discussie de samenleving iets oplevert. Bij mannen is dit een derde (38%). Een belangrijke reden waarom mannen negatiever zijn over de discussie is omdat zij niet geloven dat de vrouwen die naar buiten komen met hun verhaal allemaal de waarheid spreken.

Deelnemers schrijven:

"Ik durf niet eens meer een vrouw gedag te zeggen, zometeen word ik over 10 jaar van verkrachting beschuldigd. Hoe kun je dan nog als "dader" je onschuld bewijzen, want een vrouw krijgt sowieso altijd gelijk." 

"Iedereen kan maar roepen wat ze willen. Als je met je baas naar bed gaat om hogerop te komen moet je niet 20 jaar later je baas de schuld geven."

Vrouwen zijn positiever over de discussie. Ze geven aan dat slachtoffers nu eindelijk serieus genomen worden. Ook spreken veel vrouwen de verwachting uit dat mannen bewuster zullen worden van hun eigen gedrag.

"Sommige mannen hebben zich herhaaldelijk over meerdere jaren misdragen. Alleen kun je als vrouw niks doen, want je wordt niet geloofd. Nu deze discussie bekendheid krijgt en meer mensen aangeven dat zij iets hebben meegemaakt, dan kunnen we iets doen! Samen staan we sterk!" 

Zelf te ver gegaan

Verschil in ervaringen

Mannen en vrouwen hebben niet alleen een andere mening over de discussie, er zijn ook grote verschillen in hun ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Waar een ruime meerderheid van de vrouwen (60%) aangeeft dat hun seksuele grenzen weleens zijn overschreden, is dit bij mannen 15 procent.

Opmerkelijk is dat slechts 17 procent van de mannen aangeven zelf wel eens een seksuele grens te hebben overschreden. Van de vrouwen zegt 6 procent dit.

Rapportage onderzoek #metoo

over dit onderzoek
clock 10-01-2018 01:00

Aan het onderzoek, gehouden van 1 tot en met 7 december, deden 27.995 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. De uitslag is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.