De Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam start met een gerechtelijk onderzoek naar mogelijk wanbeleid bij SNS Reaal. Het wanbeleid zou zich hebben afgespeeld tussen 2006 en 2013. Al jaren pleitten gedupeerde aandeelhouders voor zo’n onderzoek om daarmee de miljarden die zij kwijtraakten proberen terug te krijgen.

Eerder werd onderzoek naar wanbeleid SNS Reaal voorkomen

Tot nu toe probeerden de staat en het voormalige SNS Reaal een dergelijk onderzoek te voorkomen. SNS Reaal werd in 2013 door de staat genationaliseerd. In 2017 zag toenmalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem geen bewijs voor bewust sjoemelen door SNS Reaal. De Ondernemingskamer ziet echter voldoende aanleiding om nu een onderzoek op te starten naar mogelijk wanbeleid in de periode voorafgaand aan nationalisatie. Aandeelhouders stellen dat er destijds wel degelijk mogelijkheden waren om SNS Reaal in de lucht te houden.

SNS-klokkenluider Hetty van de Laar stelde eerder in EenVandaag dat zij de bewijzen heeft waarmee gedupeerde aandeelhouders aan kunnen tonen dat er wanbeleid was. Dijsselbloem voorkwam destijds dat er onderzoek werd gedaan naar mogelijk wanbeleid.