Het ministerie van Financiën probeert vandaag via de Ondernemingskamer Amsterdam een deskundigenrapport over de waarde van SNS Reaal, geheim te houden. Dit tot woede van gedupeerde beleggers die door ingrijpen van het ministerie van Financiën, op 1 februari 2013, ineens met lege handen stonden.

Het ministerie nationaliseerde op die dag SNS Reaal en onteigende daarbij de beleggers. De VEB, de Vereniging van Effectenbezitters, wil openheid. Adjunct-directeur Paul Coenen tegen EenVandaag: “Algemeen beginsel in de rechtspraak, en dat moet ook gelden in deze schadeloosstellingsprocedure, is dat deze in alle openbaarheid wordt gevoerd. Gezien de impact van de onteigening voor aandeel- en obligatiehouders, dient absolute openheid over de waardering van de genoemde aandelen en obligaties te worden betracht.”

Het ministerie van Financiën stelt met de rechtszaak te willen voorkomen dat bedrijfsgevoelige informatie over onder andere SNS en Reaal bekend wordt. Er staat bij de waardebepaling veel op het spel, de gedupeerden zijn voor miljarden het schip ingegaan. Ook is nog steeds niet nauwkeurig onderzocht hoe het zover heeft kunnen komen bij SNS. Coenen (VEB): “In de SNS-zaak moet nog steeds de onderste steen boven. Beleggers én belastingbetalers hebben recht op de oorzaken die tot de ondergang van SNS hebben geleid.”

Eerder meldde klokkenluider SNS-fraude Hetty van de Laar dat zij informatie beschikbaar stelt aan gedupeerde aandeelhouders, waarmee zij wanbeleid kunnen aantonen. Eén van de gedupeerden, tv-presentator Catherine Keyl, is daar heel blij mee gaf zij aan in EenVandaag.

Klokkenluider Hetty van de Laar over hoe gedupeerde aandeelhouders wanbeleid kunnen aantonen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.