Klokkenluider Hetty van de Laar, die eerder succesvol aangifte deed wegens misstanden bij de SNS Bank, gaat aandeelhouders helpen bij hun claim tegen de Staat. In 2013 is de SNS Bank genationaliseerd en daarmee is de Staat nu eigenaar van de bank. Honderdduizenden aandeelhouders hebben hun vermogen daarmee verloren.

Van de Laar stelt de bewijzen te hebben waarmee gedupeerde aandeelhouders aan kunnen tonen dat er door diverse betrokkenen wanbeleid is gevoerd. Hierdoor kan een eventuele claim hoger uitpakken. Van de Laar stelt de informatie, bestaande uit onder andere interne mails en interne rapporten beschikbaar aan de ruim 60 partijen die zich als benadeelde hebben gemeld. "Ik merkte op een gegeven moment dat er vanalles aan de hand was. Er verdween geld op projecten. Op een gegeven moment was er een factuur van 6000 euro. Mijn leidinggevende zei toen: zet er maar een nul achter. Gelukkig heb ik dat niet gedaan, want dan was ik medeplichtig."

De managers wisten dat van de Laar niet omkoopbaar was en werd steeds verder geisoleerd. "Ik heb het voorval bij de hoogste baas gemeld, maar die zei dat wij ons niet bemoeien met individuele dossiers. In het belang van SNS Reaal. Ik heb ze gewaarschuwd en men wilde het niet weten. Dat is bewijs. Ik vind dat de aandeelhouders dat moeten weten."

Gedupeerden

Zien aandeelhouders van de voormalige SNS Bank ooit nog iets van hun geld terug? Een onderzoekscommissie moet daar dus binnenkort antwoord op geven. Catherine Keyl is een van de gedupeerden. Het verbaast haar dat in een land als Nederland dit kan gebeuren. "Het is toch te gek voor woorden. Je koopt in een democratisch land aandelen en als de bank omvalt door frauduleuze toestanden word je onteigend van je vermogen."

Gedupeerden kunnen fluiten naar hun centen. En dat frustreert Keyl. "Ik vind het schandalig dat je als eenvoudige belegger geen enkele tegemoetkoming krijgt voor je investering. Het moet tot een proces komen."

Wat ging er mis bij SNS?

In 2006 koopt SNS Reaal Bouwfonds Property Finance (BPF) definitief van ABN Amro voor een bedrag van 810 miljoen euro. Hiermee heeft SNS een enorme kat in de zak gekocht. Door slecht beheer en mismanagement van interim-managers is deze miskoop daarna uitgegroeid tot een molensteen om de nek van SNS. Uiteindelijk heeft het geleid tot een overname van de Staat om zo SNS van de verdrinkingsdood te redden. Het volgende voorbeeld illustreert hoe het er bij SNS aan toe ging:

Topmanagers bij SNS werden ingehuurd om puin te ruimen, maar in plaats daarvan draaiden ze hun werkgever een poot uit. Dat werkt als volgt: een topmanager huurt bijvoorbeeld drie externen in. Die krijgen goed betaald, zo’n 300 euro per uur. Maar daarvan sluizen ze dan weer 50 euro terug naar de topmanager. Op hun beurt mogen ze ook weer mensen inhuren: een criminele organisatie, oordeelde de rechter. In totaal is SNS getild voor ruim 2 miljoen euro.”

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem liet eerder aan de Tweede Kamer weten dat de SNS Bank nog zeker twee jaar nodig heeft om zichzelf klaar te maken voor een mogelijke privatisering. Dijsselbloem wil niet dat gedupeerde aandeelhouders geld krijgen voor hun onteigende aandelen. Ook heeft hij voorkomen dat er tot nu toe onderzoek is gedaan naar wanbeleid bij SNS. 

Bent u gedupeerde aandeelhouder?

Neem dan contact op met klokkenluider Hetty van de Laar. Zij heeft alle informatie over wanbeleid bij SNS. Mail voor meer info naar: klokkenluider.vs.fraude[at]gmail[dot]com.