Door het coronavirus zit Nederland onmiskenbaar in een recessie. Toch zien we dit nog niet terug in de faillissementscijfers. Volgens ondernemers moet de overheid met een goed plan komen om te voorkomen dat ze alsnog omvallen.

"Het vet is wel van de botten." Dat zeggen ondernemers Martijn van den Broek en Marco van den Boomgaard. Van den Broek is eigenaar van Van Ham Tenten & Podia en Van den Boomgaard runt het restaurant Hungarian Corner. Beide bedrijven deden het goed voordat corona kwam, maar teren nu hard in op hun buffers. Steun van de overheid is onontbeerlijk.

Een jaar met drie winters

"De overheidssteun is natuurlijk geweldig. Maar met de kennis van nu kan je ook wel stellen dat het niet genoeg is", zegt Van den Broek. Met zijn bedrijf verzorgt hij faciliteiten bij veel landelijk bekende festivals. De zaken gingen goed. In februari betrokken ze nog een nieuw bedrijfspand.

Door de corona-uitbraak mist hij 80 procent van zijn omzet. Het personeel dat Van den Broek in dienst heeft, probeert hij onder te brengen bij andere ondernemers. "Dit zijn mensen met een hypotheek, een gezin thuis. We zijn een seizoensbedrijf en moeten het hebben van de zomer. Dan bouw ik mijn buffer op. Eigenlijk draai ik dit jaar drie winters", vertelt Van den Broek.

Lang wachten op steun

Het restaurant van Marco van den Boomgaard trok voor corona bezoekers uit het hele land. Soms kwamen ze zelfs uit Duitsland, zegt hij.

Nu mag zijn zaak maar voor een derde vol. Hij moest lang wachten voordat de steun werd uitgekeerd en is daardoor door zijn spaargeld heen.

Bedrijven gesteund door overheidsmaatregels

Hoewel de economie dit jaar kromp, is het aantal faillissementen dit jaar tot half augustus lager dan het eerste half jaar van 2019. Dikke kans dat dit te maken heeft met de steun die het kabinet ondernemers biedt. Die zorgt ervoor dat veel bedrijven, ondanks de crisis, vooralsnog geld in kas hebben om aan de verplichtingen te voldoen.

Ondernemers kunnen gebruik maken van verschillende regelingen. Via de NOW neemt de overheid een groot deel van de loonkosten voor haar rekening. Ondernemers kunnen een tegemoetkoming ontvangen voor hun vaste lasten. De Belastingdienst verleent uitstel van betaling en banken schorten aflossingen op. Het huidige steunpakket loopt eind september af.

Lees ook

Alsnog failliet

Veel van de overheidsmaatregels zijn geen giften of kwijtscheldingen en zullen uiteindelijk moeten worden terugbetaald. En daar wringt de schoen. Want ook al vallen bedrijven niet om, velen staan er niet goed voor. Beide ondernemers vinden dat de overheid goed moet nadenken hoe het komende steunpakket eruit gaat zien.

"De overheid legt mij beperkingen op, dan vind ik ook dat ze dat moeten vergoeden", zegt Van den Boomgaard. "Als ik nu leningen of uitstel van betalingen moet terugbetalen ga ik failliet." Van den Hoek beaamt dit. "Als er geen goed plan komt, zijn alle steunmaatregelen weggegooid geld geweest. Dan gaan heel veel bedrijven alsnog over de kop."

Derde steunpakket

Naar verluidt zal het kabinet eind deze week een nieuw, derde, steunpakket presenteren dat volgt op het huidige pakket aan maatregelen. In het AD en de Telegraaf is te lezen dat er volgens ingewijden minder bedrijven in aanmerking komen en de steun soberder zal zijn.

Het CBS maakte vorige week bekend dat van alle MKB'ers 40 procent gebruik maakt van minstens een van drie grote financiële noodmaatregelen om de coronacrisis te overleven. De kans dat met een versoberd steunpakket meer bedrijven gaan omvallen is groot.

Lees ook

Opiniepanel: flinke stijging van MKB'ers met financiële problemen

Ook in de onderzoeken onder het EenVandaag Opiniepanel zien we dat steeds meer MKB'ers het lastig krijgen. In juni gaf een kwart (26 procent) van de ondernemers met personeel aan het financieel moeilijk te hebben. Veel zaken mochten die maand geleidelijk weer open. Maar twee maanden later lijkt het er niet op dat de situatie er rooskleuriger voor staat.

Deze maand, augustus, zegt bijna de helft (46 procent) financiële zorgen te hebben. Velen zien niet hoe ze de verloren inkomsten nog gaan inhalen. Ze zijn bang voor een tweede lockdown, dat de zaken wéér stil komen te liggen. En ook zeggen ze: als er niet genoeg steun van de overheid komt, ga ik alsnog over de kop.

info

Over het onderzoek

De onderzoeken zijn gehouden van 17 tot 19 juni en 19 tot 20 augustus 2020. Aan het onderzoek deden in juni 493 ondernemers met personeel mee, in augustus 405 ondernemers met personeel. De onderzoeken zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.