EenVandaag kijkt  in een speciale uitzending terug op 2013. Dat doen we met vijf personen die dit jaar afscheid namen. Op EenVandaag.nl de vast fragmenten van deze interviews. Alex Brenninkmeijer, die zijn functie als Nationale Ombudsman neerlegde, vertrekt naar de Europese Rekenkamer in Luxemburg.

Brenninkmeijer spreekt over de toegenomen macht van de overheid. Volgens de ombudsman heeft het politieke tij sinds hij in 2005 begon als Nationale Ombudsman zich niet in de gunstige richting ontwikkeld. ‘Dat is ook niet het werk van de ombudsman, je bent geen politicus’, zegt hij daarover. ‘Je kunt vanaf de kantlijn een ontwikkeling afkeuren. Maar je bent uiteindelijk toch afhankelijk van keuzes die politici maken. Je kunt op de agenda zetten dat je privacybescherming niet in orde vindt, maar als dat niet politiek wordt opgepakt, dan hou ik op.’

Volgens Brenninkmeijer is er sprake van een uitholling van de rechtsstaat. Dit is volgens hem vooral te merken in het bestuursrecht, waar rechters hun zorgen uiten: 

De rechter moet steeds meer volgzaam zijn naar wat er in Den Haag beslist wordt, dat is toch niet altijd verstandig.

Volgens Brenninkmeijer staan de behandeling van vreemdelingen en minderheden onder druk. Bekijk het interview rechtsboven op deze pagina.

Oudejaarsuitzending

Bekijk op 31 december in EenVandaag het volledige interview met Alex Brenninkmeijer, waar hij meer vertelt over zijn werk als Nationale Ombudsman. Ook spreken we met anderen over afscheid in 2013. Zangeres Maaike Ouboter schreef het afscheidslied van het afgelopen jaar, Henk Krol moest weg als fractievoorzitter van 50Plus, Margriet van der Linden stopte als hoofdredacteur van opinieblad Opzij en oud-wielrenner Michael Boogerd nam afscheid van zijn schone imago.

Interview Alex Brenninkmeijer

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.