EenVandaag kijkt terug op 2013. Dat doen we met vijf personen die dit jaar afscheid namen. Op EenVandaag.nl vast fragmenten van deze interviews. Margriet van der Linden stopte oktober 2013 als hoofdredacteur van het feministische opinieblad Opzij.

De oud-hoofdredacteur besloot al voordat het blad in de etalage kwam Opzij te verlaten. Stilzitten zal ze het komende jaar niet. Ze werkt aan een roman en ze is door de Nederlandse Vrouwen Raad gekozen als VN vrouwenvertegenwoordiger. In die rol zal ze in oktober 2014 in New York de Algemene Vergadering toespreken over het thema seksueel geweld tegen vrouwen.

Opzij zit nu in onrustig vaarwater. Begin november zette moederbedrijf Weekblad Persgroep Opzij te koop. De uitgever is bezig met een reorganisatie en Opzij zou verliesgevend zijn. Van der Linden over de problemen in bladenland: ‘De printmedia hebben het ontzettend zwaar. Waar zitten de nieuwe verdienmodellen, waar zitten de lezers? Het dwarrelt alle kanten op, richting televisie, richting internet.’ Volgens Van der Linden moet daar iets op bedacht worden.

Maar de oud-hoofdredacteur is wel optimistisch over de toekomst van het blad. Ze denkt dat er nog steeds een generatie is die interesse heeft in de onderwerpen waar Opzij over schrijft: ‘Daar ben ik heel positief over.’ Het fragment is rechtsboven op deze pagina te bekijken.

Oudejaarsuitzending

Bekijk op 31 december in EenVandaag het volledige interview met Margriet van der Linden, waarin ze spreekt over haar afscheid bij Opzij en de positie van vrouwen in de maatschappij. Ook spreken we met anderen over afscheid in 2013. Zangeres Maaike Ouboter schreef het afscheidslied van 2013, Henk Krol moest weg als fractievoorzitter van 50Plus, oud-wielrenner Michael Boogerd nam afscheid van zijn schone imago en Alex Brenninkmeijer gaf het stokje als Nationale Ombudsman door.

Margriet van der Linden

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.