De klacht van Edwin de Roy van Zuydewijn dat de overheid zich heeft bemoeid met zijn privéleven is niet gegrond. Dat zegt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer in een vandaag verschenen rapport.

Volgens de Roy van Zuydewijn heeft de rijksoverheid hem tijdens en na zijn relatie met prinses Margarita diverse malen dwarsgezeten waardoor hij onder meer een baan en een opdracht verloor. De ombudsman heeft hier echter na uitgebreid onderzoek geen bewijzen voor gevonden.

‘Verbijsterd’

De Roy van Zuydewijn laat in een eerste reactie aan het televisieprogramma EénVandaag weten ‘verbijsterd’ te zijn en verder niet met de pers te willen praten vandaag. Morgen zal hij in een persconferentie verdere toelichting geven.

Alex Brenninkmeijer zal vanavond in EenVandaag zijn onderzoek uitgebreid toelichten.

Persbericht: Pechtold leverde materiaal aan Ombudsman in

onderzoek Edwin de Roy van Zuydewijn

D66-leider Alexander Pechtold is één van de initiators geweest van het onderzoek door de Nationale Ombudsman naar mogelijke tegenwerking van Edwin de Roy van Zuydewijn door het Kabinet der Koningin. Dat stelt de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer in EénVandaag: “Er is overleg geweest met de heer Pechtold, die is hier op mijn kantoor geweest en die heeft toen ook materiaal op tafel gelegd en aan de orde gesteld van wat moet hier nu mee gebeuren.”

Ombudsman Brenninkmeijer stelt dat Pechtold hem een signaal gaf over mogelijke tegenwerking van De Roy van Zuydewijn. De D66 fractievoorzitter vroeg of de zaak De Roy van Zuydewijn iets voor de Ombudsman was of dat hij kamervragen moest stellen. Ombudsman Brenninkmeijer: “ Voor mij was de afweging dat als er dit soort berichten zijn, dat dan de onderste steen boven moet komen. Daarvoor is de Ombudsman, getuigen worden onder ede verhoord, alle briefwisselingen of wat dan ook relevant is moeten we op tafel hebben. Dat is voor het vertrouwen van de mensen heel belangrijk, dat ze weten dat er iemand is die zich inzet. Soms vind je dan belangrijke dingen en soms vind je niks.”

Edwin de Roy van Zuydewijn laat aan EénVandaag weten ‘verbijsterd’ te zijn. Hij beraadt zich op volgende stappen maar wil eerst het rapport goed tot zich nemen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.