Er komt een onderzoek naar de aanpak van de overheid bij een toekomstige uitbraak van Q-koorts. Dat zegt de Nationale ombudsman. 

EenVandaag meldde afgelopen april dat de vergeten Q-koortspatiënten de Staat aansprakelijk stellen nadat zij besmet zijn geraakt met de ziekte. Geitenhouders werden gecompenseerd door de overheid, maar de schadevergoeding voor de slachtoffers bleef uit. 

Volgens de slachtoffers nam de overheid te laat maatregelen en informeerde zij de burgers niet of slecht over de risico’s van met Q-koorts besmette bedrijven in hun omgeving. 

In de uitzending van EenVandaag wilde de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen dat de overheid alsnog excuses maakte voor de aanpak die destijds gehanteerd werd. Nu komt daarbij dat er onderzoek ingesteld wordt naar het handelen van de overheid bij een uitbraak in de toekomst. De ombudsman kijkt nu naar aanpassingen in het beleid of regelgeving van de ministeries van Economische Zaken (EZ) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om besmetting van mensen in de toekomst te voorkomen. 

Bekijk hieronder de eerdere reportage van EenVandaag over de vergeten Q-koortspatiënt:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.