Je hoort er niet veel meer over: de Q-koorts. Maar enkele honderden patiënten ondervinden nog dagelijks de gevolgen. De ziekte die bij geiten begon, heeft hun leven voorgoed veranderd. 

Terwijl de geitenhouders gecompenseerd werden door de overheid, bleef schadevergoeding voor de slachtoffers uit. Zij vechten nu tegen de Staat, die ze aansprakelijk houden voor hun leven met chronische vermoeidheid. De Staat nam te laat maatregelen en informeerde de burgers niet of slecht over de risico’s van met Q-koorts besmette bedrijven in hun omgeving. 

Chris Scuric is een jonge man van 31 jaar, maar een partijtje bowlen kan hij niet meer. Caroline van Kessel is door haar ziekte haar baan bij de provincie kwijtgeraakt. Ze vinden het onverstelbaar dat de overheid zo weinig van de epidemie die in 2007 begon, heeft geleerd. Twee kritische rapporten, die van de commissie Van Dijk en van de Nationale Ombudsman, leverden weinig concreets op. Nu jaren later, staan ze nog in de kou.

Q-koorts: wat is het precies voor ziekte? Lees 6 vragen en antwoorden over de ziekte.

update
clock 21-04-2016 17:41

Nationale Ombudsman: Overheid moet alsnog excuses maken

Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen wil dat de overheid alsnog excuses maakt aan Q-koortspatiënten. Hij zegt dat in reactie op het verhaal in EenVandaag van twee Q-koortspatiënten die nog dagelijks de gevolgen ondervinden van hun besmetting.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.