Duitsland voert grenscontroles weer in, EU-ministers vergaderen over een noodplan voor betere opvang van vluchtelingen en in ons land wordt de situatie ook steeds nijpender.

 In het Brabantse Oirschot werd dit weekend een noodopvang geopend in een militaire kazerne, de IJsselhallen in Zwolle kregen er 300 vluchtelingen bij. 

Hebben de instanties de opvang onder controle?

Eenvandaag kijkt bij de IJsselhallen in Zwolle. De evenementenhal toont aan hoe hoog de druk op de opvang is de afgelopen weken. In juli werd noodopvang ingericht voor 400 mensen, in augustus kwamen daar nog 200 asielzoekers bij. En afgelopen weekeinde stelde de gemeente Zwolle de deuren nog een keer open voor 300 vluchtelingen die niet in Weert terecht kunnen. Dit is een tijdelijke situatie vanwege de acute behoefte aan noodopvang, zegt de gemeente.

Vertrekken

Na dinsdag moeten honderden vluchtelingen uit de IJsselhallen weer vertrekken en elders worden ondergebracht. Waarheen is nog een groot vraagteken, waarover koortsachtig overleg plaatsvindt. In de IJsselhallen is deze week een grote vogeltjesmarkt, waarvoor de vluchtelingen ook plaats moeten maken.

EenVandaag spreekt met burgemeester Meijer van Zwolle over de situatie. En we leggen de situatie voor aan Jasper Kuipers, adjunct-directeur van VluchtelingenWerk Nederland.

update
clock 14-09-2015 15:39

Nederland voert extra grenscontroles in

De mobiele teams van de marechaussee breiden hun controles in de grensstreek uit om te kijken of meer vluchtelingen naar Nederland komen. Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) maandag in Brussel voorafgaand aan extra overleg met zijn Europese collega's over de vluchtelingencrisis.‘Dit is een methode om snel te zien of de stroom zich verplaatst naar Nederland', zei de bewindsman. ‘Op deze manier controleren we of mensensmokkelaars een andere route kiezen en proberen we hen de wind uit de zeilen te nemen.'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.