Nu Hongarije de grens met Servië potdicht heeft gedaan, nemen vluchtelingen een andere route op weg naar hun eindbestemming. Ze gaan te voet door het oosten van Kroatië op weg naar Oostenrijk en Duitsland. 

Maar die route kan gevaarlijk zijn want in het grensgebied liggen mijnenvelden. De Kroatische autoriteiten zijn bang dat vluchtelingen in Kroatische mijnenvelden terecht komen. Het land heeft de mijnenopruimingsdienst naar het grensgebied gestuurd waar de vluchtelingen langskomen. De Kroatische overheid waarschuwt vluchtelingen om vooral op de verharde weg te blijven lopen en er niet vanaf te gaan. 

In het grensgebied liggen duizenden mijnen die zijn blijven liggen na de Kroatische onafhankelijkheidsoorlog begin jaren 90. In de afgelopen twintig jaar zijn in het land meer dan vijfhonderd mensen omgekomen door achtergebleven landmijnen.

In EenVandaag een verslag uit Hongarije van verslaggeefster Simone Timmer en vanuit Brussel reageren Europarlementariërs op het sluiten van de Hongaarse grens. GroenLinks pleit voor een artikel 7 procedure. Daarbij kan een lidstaat van de Europese Unie het stemrecht worden ontnomen als de Europese waarden worden geschonden.  

In Radio EenVandaag

In de radio uitzending van EenVandaag spreken we eveneens met verslaggeefster Simone Timmer. Ook vragen we hoe Dzsingisz Gabor, oud-staatssecretaris voor het CDA en nu voorzitter van Vluchtelingen Organisaties Nederland (VON) hiernaar? 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.