Hongarije heeft zijn grenzen gesloten voor vluchtelingen. Maar waarom? In EenVandaag een portret van Ásotthalom, een grensdorp in Hongarije dat volgens eigen zeggen de vluchtelingen echt niet kan opvangen. We spreken met burgemeester Laszlo Toroczkai van het dorp en gaat op pad met de politie die actief jacht maakt op vluchtelingen die toch de grens weten over te steken. 

Asielzoekers die illegaal Hongarije binnenkomen, worden het land uitgezet. Een Hongaarse rechtbank veroordeelde woensdag een eerste asielzoeker die nu een jaar het land niet in mag. Gisteren werden er rondom de grensstreek ook al 29 asielzoekers gearresteerd.

Kritiek

Het schuiven met vluchtelingen van het ene land naar het andere, is geen oplossing van het vluchtelingenprobleem. Dat zei EU-commissaris Dimitris Avramopoulos donderdag. De Griek is binnen de Europese Commissie belast met migratiezaken en brengt momenteel een bezoek aan Hongarije.

Avramopoulos bekritiseerde de strenge Hongaarse controle aan de grens met Servië en zeker wanneer daarbij sprake is van gebruik van geweld. Hij zei het eens te zijn met de opvatting van Hongarije dat de unie zijn grenzen moet bewaken. Anderzijds heeft de EU een morele en christelijke plicht om mensen te helpen die zijn gevlucht. Hij wil dat Boedapest minder op eigen houtje opereert en meer met de Europese Unie samenwerkt.

Onder andere door het optrekken van een hek aan de grens met Servië heeft Hongarije ervoor gezorgd dat de stroom migranten voor een deel is afgebogen naar Kroatië. Maar de Hongaren wijzen de kritiek andermaal van de hand. Het hekelen van het harde optreden aan de grens, waarbij waterkanonnen en traangas werden gebruikt, werd donderdagochtend door minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto verontwaardigd van de hand gewezen. Hij noemde de aantijgingen ,,bizar en schokkend". Wie het gooien van stenen naar de politie accepteert, moedigt geweld alleen maar aan, verklaarde hij.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.