Snelheidsduivels opgelet, want Nederland krijgt nieuwe flitspalen. De flitsers zijn nog onopvallender en de camera's kunnen zelfs  appende en bellende bestuurders vastleggen. Niki Gatsonides ontwikkelt al jarenlang de flitskasten met zijn familiebedrijf. "Mensen roepen weleens; 'O, dus jij maakt die dingen!'"

Gatsonides is trots op zijn nieuwe flitspalen, die hij ontwikkelt in zijn bedrijf Sensys Gatso Group. "We willen gedragsverandering in het verkeer ondersteunen en mensen er bewust van maken dat te hard rijden, of met je mobiel rijden gevaarlijk is. Flitspalen helpen daarbij."

Van rallyracer naar flitspaalontwikkelaar

De directeur van Sensys Gatso heeft het ontwikkelen van flitskasten niet van een vreemde. Zijn opa Maurice Gatsonides was de bedenker van de flitspaal. "Het is eigenlijk toevallig ontstaan. Hij was rallyrijder en hij wilde de tijdmeting nauwkeuriger maken. De foutmarge van een stopwatch vond hij namelijk veel te hoog. Bovendien konden de lokale rijders zo bevoordeeld worden."

Gatsonides senior verzon daarom een systeem met twee rubberen slangen. Wanneer een auto over de eerste snoer reed, werd een timer gestart. Bij het passeren van het tweede snoer werd de timer gestopt.

Geflitst door eigen flitspaal

Het systeem werd geïmplementeerd in de racewereld, waarna ook de politie interesse kreeg. "Mijn opa verkocht de rubberen slangen in 1958 aan de lokale afdeling van Zandvoort. De mensen waren enthousiast, omdat de veiligheid in de buurt zou toenemen. Tegelijkertijd was het wel even schrikken voor ze als ze een boete kregen. Een ja-nee discussie met een agent was plotseling zinloos."

Maurice Gatsonides bleef sleutelen aan zijn ontdekking. Het leidde in 1966 tot de eerste flitspaal zoals we die nu kennen, in Delft. Het bedrijf van hem ging vervolgens door van vader op zoon: "Het zit nu in onze aderen. We hebben allemaal een passie voor veilig verkeer", vertelt Niki Gatsonides. Toch ging het ook bij hem één keer mis. "Ik weet het nog precies, vijfentwintig jaar geleden op oudejaarsavond. Ik werd geflitst door mijn eigen flitskast. Een momentje van onoplettendheid."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.