Gaan we dit jaar afscheid nemen van de zwarte piet zoals we hem kenden? De druk op de NTR, de omroep die het Sinterklaasjournaal uitzendt, loopt nu al op. 

Afgelopen weekend schreven verschillende bekende Nederlanders een open brief aan de NTR in het dagblad NRC. Onder andere Eric van Muiswinkel, Sylvana Simons en Humberto Tan deden een oproep aan de NTR om zwarte piet naar huis te sturen en verwezen daarbij naar de wettelijke opdracht van de NTR om bij te dragen aan de diversiteit en kwetsbare doelgroepen te bedienen. 

Eén dag eerder, op vrijdag, kondigde Eric van Muiswinkel en Jochem Myjer aan dat zij zouden stoppen als hoofdpiet en pietje paniek. Vandaag kondigde ook Dolores Leeuwin, verslaggeefster bij het Sinterklaasjournaal, haar vertrek aan. Aan de website Joop laat ze weten dat zij vindt dat het programma niet genoeg aandacht besteed aan het publiek dat zwarte piet kwetsend en discriminerend vindt. 

Actrice Tanja Jess en voetballer Evgeniy Levchenko hebben op Twitter een oproep geplaatst om een petitie te ondertekenen waarin de NTR wordt opgeroepen het Sinterklaasjournaal voor iedereen te maken en daarbij afscheid te nemen van zwarte piet:

Volgens de NTR, die vanochtend reageerde op de open brief van de 120 bekende Nederlanders, is het vanzelfsprekend dat zwarte piet verandert. De NTR heeft deze verandering naar eigen zeggen tien jaar geleden al ingezet en in 2014 heeft de omroep dit weer opgepakt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.