Ineens is duidelijk geworden hoe gevoelig onze infrastructuur is voor hackers. Wereldwijd werden computers gegijzeld voor losgeld. Ook in Nederland werden bedrijven getroffen. 

Op Twitter is live te volgen hoeveel losgeld er wereldwijd al is betaald. Op dit moment gaat het om meer dan 50.000 dollar. De Russische president Poetin reageerde vanmiddag bezorgd op het bericht dat het lek waarmee de aanval is gepleegd afkomstig is van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Dit soort gaten worden niet direct gemeld aan de maker van de software, want ze worden juist gebruikt voor spionage. “Je zou het digitale wapens kunnen noemen. Als je dit soort zogeheten zero-days zou melden bij de fabrikant, dan wordt dat natuurlijk opgelost en heb je er niks meer aan”, vertelt Rob Hadders in Nieuwstrend bij EenVandaag.

Microsoft is woedend dat de geheime diensten dit soort lekken onder de pet houden. En klokkenluider Edward Snowden suggereert zelfs dat de criminelen software gebruiken die ooit is gebouwd door de inlichtingendiensten.

Dit soort zero-days zijn niet nieuw. “Nee die bestaan al decennia. Maar omdat alles tegenwoordig op internet is aangesloten is de impact nu veel groter. Ziekenhuizen die dicht moeten, elektriciteitscentrales die worden platgelegd. Met andere woorden, hacks zijn niet langer vervelend maar kunnen de maatschappij ontwrichten.” EenVandaag liet bijvoorbeeld in 2012 zien dat ook sluizen, bruggen en gemalen kwetsbaar zijn.

Wat kunnen we doen tegen dit soort gevaren?

Als individuele gebruiker is het natuurlijk altijd goed om updates direct uit te voeren. Maar de grootste taak ligt natuurlijk bij de overheid. In een nieuw rapport zegt NCTV dat er in ieder geval meer geld moet naar digitale veiligheid.

Maar een van de topmannen van Microsoft Brad Smith gaat verder. Hij vergelijkt de digitale wapens die de inlichtingendienst inzet met raketten en pleit voor een soort Verdrag van Genève voor digitale oorlogsvoering. Het verdrag van Genève werd in 1949 gesloten en gaat over de rechtsregels tijdens een gewapend conflict. Dat moet er ook voor internet komen volgens Microsoft.

In Nederland zal het onderwerp zeker worden besproken tijdens de formatie. De Piratenpartij pleit bijvoorbeeld voor een minister van digitale infrastructuur. En beveiligingsexpert Ronald Prins van Fox-IT denkt ook in die richting.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.