De politie gaat meer boetes uitdelen omdat het ministerie van Veiligheid en Justitie een begrotingstekort heeft. Dus moeten agenten 20 miljoen extra aan boetes gaan uitdelen.

Het tekort in de begroting komt onder andere door politiestakingen, maar ook door “externe omstandigheden, zoals het nalevingsgedrag van weggebruikers.” Oftewel: omdat de automobilist netter is gaan rijden zullen er meer boetes worden uitgedeeld. De indruk bestaat al jaren dat verkeersboetes meer als melkkoe worden gezien dan als een middel om de verkeersveiligheid te bevorderen, en dit plan van het ministerie helpt niet om dit beeld te ontkrachten.

Het aantal boetes in het afgelopen kwartaal is dan ook bijna met een kwart ten opzichte van vorig jaar toegenomen. Dan gaat het ook vooral om boetes voor te hard rijden. Maar de toename heeft geen goede invloed op de verkeersveiligheid, want eerder dit jaar werd bekend dat er meer verkeersdoden vallen.

De verkeersveiligheid kan dus beter, maar het lijkt erop dat dat niet de prioriteit van de overheid is. Een gat in de begroting wordt namelijk opgevoerd als legitimatie voor het verhogen van de boetes. Ook bevestigt de ANWB dat zij de relatie tussen verkeersboetes en het verbeteren van de  verkeersveiligheid niet meer zien.

Voormalig hoofdofficier Koos Spee reageert in EenVandaag op dit beleid.

update
clock 22-09-2016 10:38

Meerderheid Tweede Kamer: 'boetes niet bedoeld voor dichten begroting'

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat het ministerie van Veiligheid en Justitie geen verkeersboetes mag opleggen om gaten in de begroting te dichten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.