Afgelopen woensdag stal Tijn vele harten toen hij zich met zijn vader bij het Glazen Huis meldde met een zelfbedachte actie voor Serious Request. Hij wilde nagels lakken van mensen voor 1 euro per hand. Streefbedrag: 100 euro. De teller staat inmiddels op meer dan een miljoen euro.

Het jongetje is zelf terminaal ziek, hij heeft hersenstamkanker (DIPG) en de verwachting is dat hij nog maar minder dan een jaar te leven heeft. En dat is precies wat mensen lijkt te triggeren, want heel het land lakte zijn of haar nagels voor kinderen met een longontsteking. Met zijn actie bracht mensen bij elkaar, van links tot rechts, zelfs politici als Klaver en Wilders. 

Het flinke bedrag is een mooie opsteker voor deze editie van Serious Request, en dat kunnen ze ook wel gebruiken. In vergelijking met andere jaren gaat het niet goed met de jaarlijks terugkerende actie. 

In 2004 was de eerste actie van 3FM en het Rode Kruis. Toen haalden de hongerstakende dj’s in het Glazen Huis bijna een miljoen euro op. Maar dat werd steeds meer, met als toppunt bijna 14 miljoen in 2012. Daarna werd het minder. Vorig jaar werd er 7,5 miljoen ingezameld, en dit jaar staat de teller bij de laatste tussenstand van gisteravond op 3 miljoen euro.

We spreken met hoogleraar Goede Doelen Theo Schuyt over hoe het kan dat deze actie juist wél aanslaat. Tijn gaat volgens hem terug naar de basis van Serious Request. Als doodziek jongetje zet hij zich nog in voor andere kinderen die het slecht hebben. Tijn is in ieder geval uitgeroepen tot held, onder meer door Miss Montreal dat gisteravond dit liedje voor hem schreef en speelde in het Glazen Huis: