Het Afrikaanse land Gambia is normaal gesproken een populaire toeristische bestemming, maar reisorganisaties Corendon en TUI haalden de afgelopen dagen het gros van de Nederlandse toeristen terug. Reden: de huidige president Yahya Jammeh weigert na zijn verkiezingsnederlaag terug te treden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken scherpte deze week het reisadvies aan en daarop begon de evacuatie van Nederlanders, volgens het Calamiteitenfonds zo'n 1800 in totaal.

Inmiddels dreigt chaos in Gambia en zijn tienduizenden mensen op de vlucht. President Jammeh, die al 22 jaar aan de macht is, heeft de noodtoestand uitgeroepen. Daardoor kan hij in principe nog 3 maanden door regeren.

Maar de nieuwe president wordt vandaag op de ambassade van Gambia in Senegal beëdigd. Via Twitter nodigde hij iedereen uit voor die ceremonie:

Jammeh is niet de enige Afrikaanse leider die zich vastklampt aan de macht. Afrika telt in totaal zelfs 10 leiders die al meer dan 20 jaar aan de macht zijn. President Obiang van Equatoriaal Guinea spant de kroon, hij is al 36 jaar aan de macht. En ook het weigeren af te treden is niet nieuw. Oud-president Gbagbo van Ivoorkust weigerde in 2010 ook om zich neer te leggen bij het verkiezingsresultaat. 

Het lot van Gambia lijkt nu onder meer in handen van buurlanden als Senegal en Nigeria. Aan de landsgrenzen verzamelen zich militairen van vijf andere West-Afrikaanse die klaar zijn voor een interventie op het moment dat de onderhandelingen mislukken. 

In de nieuwstrend een reactie van antropologe Marloes Janson, zij is gespecialiseerd in Gambia.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.