De noodtoestand in uitgeroepen in Gambia en zo’n 1600 Nederlanders die daar nog verblijven worden per direct teruggevlogen door reisorganisaties. 

De huidige president Yahya Jammeh is sinds 1994 aan de macht. Hij verloor vorig jaar de presidentsverkiezingen van Adama Barrow, maar erkent zijn nederlaag niet en roept de noodtoestand dus uit, terwijl donderdag de machtsoverdacht zou plaatsvinden. Het is dus onrustig in het land, waar onder meer de Nederlandse Ineke de Rijk met haar stichting Care Foundation The Gambia actief is. We bellen haar over de situatie in het land.

Ook een gesprek met de Nederlander Theo Steenkamer, die in Gambia pannenkoekenbar Tejo’s heeft. Afgelopen vrijdag was zijn verhuizing te zien in Ik Vertreken hij zit nu nog steeds in het Afrikaanse land. Wat merkt hij van de noodtoestand en hoe gaat het met zijn pannenkoekenbar, nu toeristen mogelijk wegblijven?

De eerste lege toestellen van reisorganisatie TUI zijn al vertrokken naar de Gambiaanse hoofdstad Banjul om vakantiegangers op te halen Verslaggever Joris Kreugel kijkt hoe dat allemaal verloopt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.