Vandaag is het Black Friday. Dat houdt in dat, vooral in Amerika en Groot-Brittannië, winkels stuntaanbiedingen hebben. Tv’s met honderden dollars korting, merkkleding voor de helft van het geld. En dat betekent chaos in de winkels 

Er vallen jaarlijks slachtoffers bij het shoppen op Black Friday. Op YouTube zijn er talloze filmpjes te vinden waarop te zien is hoe ver mensen gaan om de beste deal te krijgen:

Black Friday is de vrijdag na de Amerikaanse feestdag Thanksgiving. De naam zou komen van de files die er op deze dag zijn van al die mensen die na een avond eten en slapen bij familie weer naar huis gaan. Een soort Zwarte Zaterdag. Een andere verklaring voor de naam is dat het de eerste dag van het jaar is dat de cijfers van ondernemers weer van het rood in het zwart komen te staan, door mensen die al massaal kerstinkopen gaan doen.

Het is dus een belangrijke dag voor ondernemers in de VS en Engeland, maar ook steeds meer Nederlandse bedrijven doen er aan mee. Ook al vieren we geen Thanksgiving en hebben we geen vrije dag. Van Mediamarkt tot Kruidvat, iedereen lijkt ineens mee te doen. Kruidvat heeft vandaag zelfs te maken met een digitale wachtrij voor de Black Friday-aanbiedingen op hun website. De site raakte dan ook overbelast.

Iedereen probeert een graantje mee te pikken, maar het is in Nederland nog niet zo’n chaos als in de VS. Daar is zelfs een site die het aantal doden en gewonden bij houdt met een teller: de Black Friday Death Count. Hoe komt het dat mensen toch willen meedoen aan deze gekte? Dat vragen we aan hoogleraar hersenonderzoek Victor Lamme.