Korting, korting en nóg meer korting. Komende vrijdag is het Black Friday en dat betekent dat veel winkels een flinke uitverkoop houden. Goed voor consumenten én winkeliers. Of toch niet?

Black Friday is in de Verenigde Staten de dag na Thanksgiving Day. Veel Amerikanen hebben dan vrij en dat betekent: kerstinkopen doen. Winkeliers besloten daar hun slaatje uit te slaan en probeerden met aanbiedingen nog meer klanten naar hun winkels te lokken. Dat bleek een gouden greep. Inmiddels is Black Friday niet alleen één dag, maar een hele week vol aanbiedingen.

Black Friday

Ook Nederlandse winkels nemen het fenomeen massaal over. Vorig jaar werd tussen Black Friday en Cyber Monday 10 miljoen keer met iDEAL afgerekend, met een totaalwaarde van 850 miljoen euro. Dat is een stijging van 72 procent ten opzichte van een 'normaal' weekend shoppen.

Maar heb je nou écht voordeel van die aanbiedingen? Consumentenplatform Tweakers deed onderzoek naar de Black Friday-aanbiedingen van vorig jaar. "Het idee leeft dat retailers de prijzen in de aanloop naar Black Friday heel erg omhooggooien, om ze daarna te laten dippen. Maar dat zien wij niet terug in ons onderzoek", zegt Wout Funnekotter.

Lees ook

'Niet alles is de beste deal'

Ongeveer de helft van de producten die vorig jaar in de aanbieding waren, waren ook daadwerkelijk de beste deal van het jaar, ziet Funnekotter. "We onderzochten 10.000 prijsdalers. Van de helft daarvan weten we: die zijn nooit eerder zo goedkoop geweest. Dus er zitten heel goede deals tussen, maar niet alles op Black Friday is de beste deal die je ooit gaat vinden."

Nederlanders zijn natuurlijk koopjesjagers en wél altijd op zoek naar de laagste prijs. Hoe zorg je er dan voor dat je niet te veel betaalt op Black Friday? Daarvoor zijn nu de zogenoemde 'price alerts' in het leven geroepen. Je geeft aan welk bedrag je voor een product wilt betalen, de site scant voor jou alle prijzen en geeft een seintje wanneer een product voor 'jouw bedrag' in de uitverkoop is. En dat is populair, ziet Funnekotter. "Veel meer mensen stellen zo'n 'price alert' in in de aanloop naar Black Friday. Mensen bereiden zich voor."

'Geen korting op vakmanschap'

Als je het een beetje slim speelt, heb je als consument dus voordeel van de kortingen op Black Friday. Maar hebben winkeliers dat ook? Jeanet ter Beek verkoopt woonaccessoires in haar webshop en winkel. Zij doet dit jaar niet meer mee aan de kortingenregen, want de afgelopen 2 jaar leverde het haar bedrijf nauwelijks iets op. "We hebben laatst een winterparty gehouden, met alles in de kerstsfeer. Dan kunnen mensen gewoon binnenlopen en komen kijken, en daar worden ze enthousiast van. Dan zie je dat ze het een week later tóch komen kopen."

Ook sieradenverkoper Matthieu Bloem laat Black Friday aan zich voorbijgaan. "Het gaat bij mij om kwaliteit en vakmanschap, en daar geef je geen korting op. Ik zie er niet zoveel in", zegt hij. Black Friday blijft dus vooral iets van de grote bedrijven en winkelketens. En van de koopjesjagers natuurlijk.

Bekijk hier de tv-reportage, waarin ook lokale ondernemers vertellen hoe ze tegen Black Friday aankijken.