Ze kunnen het zich veroorloven, maar doen liever niet mee aan het grote koopfestijn in december. "De feestdagen draaien voor mij om samenzijn. Door acties als Black Friday wordt het commercieel gedoe."

We worden in december flink gestimuleerd om te kopen, voor onszelf en voor anderen. Nazrien, Kyra en Martine doen er niet aan mee. De een schaft helemaal niks meer aan, de ander gaat voor tweedehands of geeft aan een goed doel.

Nazrien Ozir (45) uit Den Haag

Nazrien Ozir
Bron: Eigen foto
Nazrien: "Ik hecht veel meer waarde aan lekker eten dan aan spullen."

"Hoewel ik het me tegenwoordig goed kan permitteren, hoef ik geen dure telefoon. Het enige wat ik ermee doe is bellen en appen. Hetzelfde geldt voor een tablet naast mijn laptop, een grotere tv of een Netflix-abonnement. Waarom kopen we zoveel spullen die we niet nodig hebben?

Als Hindoestaanse moslim vier ik geen kerst met pakjes onder een boom. Wel kookt mijn moeder elk jaar uitgebreid. Ik hecht veel meer waarde aan eten dan aan spullen."

Weinig te besteden

"Tijdens de feestdagen doneer ik maaltijden aan de mensen in Suriname, waar ik ben opgegroeid. Veel Surinamers hebben het minder breed dan de meesten van ons in Nederland. Cadeaus hoef ik niet, ik word niet blij van het zoveelste flesje parfum. Dat verdwijnt toch in de kast.

Misschien komt dat doordat ons gezin vroeger weinig te besteden had. Ik had geen tien poppen, maar was blij met die ene. Wat niet weet, dat niet deert, zeg maar. Misschien kan ik de spullen die ik heb daardoor meer waarderen."

Kyra Koning (24) uit Amsterdam

Kyra
Bron: Eigen foto
Kyra Koning: "Veel dingen die we kopen, hebben weinig waarde"

"'Vroeger' kocht ik veel kleding bij grote ketens. Maar toen ik op mijn 18de naar de modeacademie ging, leerde ik waar die kleren vandaan komen en hoe ze worden gemaakt: vaak onder hele slechte werkomstandigheden."

Daar denken we niet altijd over na. Op zich niet gek: als je naar de modellen en influencers kijkt die de producten aanprijzen, zie je schoonheid en glamour, niet de donkere kant. Als ik nu toch kleding koop, doe ik dat tweedehands. Voor mijn moeder kocht ik voor Sinterklaas bijvoorbeeld een set tweedehands kleding van een merk dat zij erg mooi vindt. Ze was er hartstikke blij mee."

Lees ook

Commercieel gedoe

"De feestdagen draaien voor mij om samenzijn met de mensen van wie ik houd. Door acties als Black Friday en andere kortingen wordt het een commercieel gedoe. Terwijl dat niet nodig is: veel dingen die we kopen, hebben weinig waarde. Natuurlijk wil ik mijn vrienden en familie verwennen.

Vóór corona gaf ik vaak een belevenis; een concert of etentje bijvoorbeeld. Nu koop ik cadeaus tweedehands. Mijn broertje krijgt bijvoorbeeld een kookboek. Dat blijft waardevol en kan hij weer doorgeven als hij er klaar mee is. Voor een vriendin heb ik een naaisetje samengesteld, omdat ze net als ik haar eigen kleding wil leren maken. Ik gebruik trouwens de lapjes stof die ik overhoud als cadeaupapier. Dat kunnen mensen dan weer hergebruiken. Ik hoop dat er op die manier een systeempje ontstaat."

Martine Niks (34) uit Geldrop

Martine Niks
Bron: Eigen foto
Martine Niks: "Tijdens Black Friday merkte ik hoe je als consument helemaal gek wordt gemaakt"

"Tot voor kort was ik verslaafd aan kopen. Ik kon altijd wel iets bedenken wat ik écht nodig had. En dat terwijl ik duurzaamheid belangrijk vind. Dat kon ik niet meer met elkaar rijmen. Op 21 september besloot ik daarom om in elk geval 3 maanden zo min mogelijk te kopen. Het helpt dat ik op Instagram accounts met mooie producten heb ontvolgd. Daardoor hoef ik me niet af te vragen of ik iets wel of niet moet kopen.

Tijdens Black Friday en Cyber Monday merkte ik hoe je als consument helemaal gek wordt gemaakt met kortingsacties. Dat zorgde er juist voor dat ik er niet aan mee wilde doen. Weinig kopen geeft me rust. En een prettige bijkomstigheid: ik houd geld over."

Lees ook

Alleen van het verlanglijstje

"Ik doe mijn best om geen uitzonderingen te maken. Zo heb ik leren breien, zodat ik zelf nieuwe truien kan maken. Als ik die nodig heb tenminste, ik heb zoveel spullen. Voor dingen die ik echt belangrijk vind, maak ik trouwens wel een uitzondering. Cadeautjes kopen voor andere mensen sta ik mezelf toe tijdens de feestdagen.

Maar dan koop ik wel alleen dingen die op een verlanglijstje staat, geen prullaria. En als iemand niks weet, besteed ik mijn geld aan een goed doel. Eerst kocht ik alleen al veel cadeaus omdat ik vond dat de kerstboom er dan gezelliger uitzag met al die pakjes eronder, totaal onnodig. Ik probeer nu echt na te denken over hoe ik de feestdagen zo duurzaam mogelijk kan insteken."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.