Vandaag kwamen de beelden van de moord op Kim Jung Nam naar buiten, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jung Un. Hij werd vorige week gedood op een vliegveld in Maleisië. De beelden laten zien hoe hij vergiftigd wordt. 

Kim Jung Nam leefde al jaren niet meer in Noord-Korea en uitte regelmatig kritiek op het regime van zijn halfbroer. Vermoed wordt dan ook dat de Noord-Koreaanse dictator achter de moord zit, maar dit is nog niet bewezen.

Zuid-Koreaanse media zeggen dat Kim Jung Nam na een eerdere poging tot moord al een wanhopige brief schreef aan de leider van Noord-Korea, waarin hij vroeg om hem te sparen. De afgelopen dagen heeft de Maleisische politie in ieder geval al vier mensen opgepakt. 

Er wordt ook wild gespeculeerd over waarom hij dood moest. Eén gerucht is dat hij een politieke bedreiging zou zijn voor zijn halfbroer. De laatste jaren zou hij beschermd zijn door de Chinese autoriteiten, omdat ze hem zagen als geschikte plaatsvervanger voor Kim Jung Un. Maar hij zei zelf dat hij daar weinig interesse in had.

Dit gerucht werd vandaag veel besproken omdat de Chinese regering juist vandaag aankondigt dat zij stoppen met de import van kolen uit Noord-Korea. Maar de Chinese regering zegt dat het niks te maken heeft met de moord, ze zeggen dat ze gehoor geven aan een sanctie van de VN uit november.

Mocht het Noord-Koreaanse regime echt achter de moord zitten dan is het volgens Korea-deskundige Koen de Ceuster een belangrijk signaal van een assertiever Noord-Korea…

Het verhaal is in mysterie gehuld. Het lijkt rechtstreeks uit een film te komen. Iemand twittert dat de Koude Oorlog terug is:

Dit soort vergiftigingsverhalen kennen we toch vooral uit die tijd, bijvoorbeeld de beroemde paraplumoord in 1978. Toen werd een Bulgaarse journalist in zijn been geprikt met een paraplu waarop een met gif gevuld bolletje zat. Maar ook recent werd in Rusland nog een criticus van president Poetin vergiftigd, dus het is niet bepaald een tactiek die alleen in het verleden werd gebruikt. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.