Onze grenzen gaan dicht voor economische migranten. Nederland neemt alleen nog maar vluchtelingen rechtstreeks op uit UNHCR-kampen. Vluchtelingen die artikel 1 van onze Grondwet niet respecteren, worden uitgezet. Syrië-gangers zijn hier niet meer welkom. De ‘Lange Arm’ van Turkije wordt verboden. Het Europees Parlement schaffen we af.

Dat staat allemaal in het plan dat kandidaat-lijsttrekker voor de PvdA Jacques Monasch vandaag presenteert in EenVandaag.

‘Duidelijker, scherper’

In zijn manifest “5 X Goed, 5 X Anders” geeft Monasch –momenteel Tweede Kamerlid voor de PvdA- aan wat hij goed vindt aan het vorige week gepresenteerde PvdA-verkiezingsprogramma, maar vooral ook wat er ánders moet. Met het programma dat er nu ligt, gaat hij sowieso niet op pad: “Nee, want ik ga de boer op met een programma dat veel duidelijker is, dat veel scherper is. Dat de problemen van deze tijd benoemt en oplossingen biedt.”

‘Gewone mensen hebben zich van PvdA afgekeerd’

Monasch noemt zijn manifest “een echt sociaal democratisch verhaal”. Daar hoort volgens hem het weren van economische vluchtelingen bij: “Grenzen stellen en normeren hoort bij de sociaal-democratie. De PvdA moet progressief én conservatief zijn. We hebben belang bij goede collectieve voorzieningen. Dat er bijvoorbeeld genoeg geld is om zorg te betalen. Dat kan niet als je vervolgens iedereen zomaar toelaat. Als je op de vlucht bent voor oorlog en geweld, dan vind je hier je plek. Maar als iedereen zomaar hier naartoe denkt te kunnen komen, dan valt de verzorgingsstaat in elkaar. Dat gaat altijd ten koste van de mensen aan de onderkant.”

Volgens Monasch is er een dominante stroming in de PvdA van “wegkijken, instituties te belangrijk vinden en problemen oplossen met cursusjes”. “Dat heeft ertoe geleid dat heel veel gewone mensen, die dichtbij de PvdA staan, zich van ons hebben afgekeerd”.

‘Lange arm’ moet verboden worden

Ook op het punt van integratie moet het PvdA-programma wat hem betreft herschreven worden. “Dit is verstoppertje spelen, om de problemen heen lopen. Het is tijd voor maatregelen. Een organisatie als Diyanet bijvoorbeeld, die namens de Turkse overheid de Turkse moskeeën in Nederland aanstuurt, moet verboden worden. Hetzelfde geldt voor salafistische (orthodox-islamitische) financiering van Nederlandse moskeeën. Syriëgangers zijn niet meer welkom in ons land. Dit ondermijnt de integratie”, aldus Monasch.

‘Gaat om de toekomst van de sociaal-democratie’

Op de vraag of dit nog wel een PvdA-programma is, antwoordt Monasch:

“Deze lijsttrekkersverkiezing is geen beauty-contest. Dit gaat over de toekomst van de sociaal-democratie”.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.