Bijna een jaar zat Spikey in het asiel, maar niemand wilde hem adopteren. Het is het lot van veel 'hoog-risico honden' in ons land. Gelukkig krijgt het verhaal van Spikey een gelukkig einde: hij heeft een nieuwe baas gevonden.

"Het gaat verschrikkelijk goed met hem", vertelt Richard Bakker, nu bijna officieel Spikeys nieuwe eigenaar. "Hij is eigenlijk een superlieve, aanhankelijke hond. Hij heeft alleen zijn uiterlijk niet mee."

Hoog-risico honden

Spikey is een Staffordshire Bull Terrier van 6 jaar. 'Te oud' en 'agressief', en precies dat maakte hem onaantrekkelijk voor adoptie. Met onder andere Pitbulls en Rottweilers vallen de Staffordshire-achtigen onder de 'hoog-risico honden', die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van bijtincidenten in ons land.

De honden staan bekend als moeilijk, maar veel verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de baas. "Mensen vallen voor de schattige koppies van puppy's, maar hebben geen idee waar ze aan beginnen. En uiteindelijk belanden ze hier", vertelde Majori Meijer van Dierenopvang Amsterdam in maart. Ze gaf een rondleiding in het asiel, dat vol zat met hoog risico-honden. Spikey was er een van.

Video: zo zat Spikey er 9 maanden geleden bij

In maart zat Spikey nog in het dierenasiel, waar niemand hem wilde adopteren. "Maar ook hij verdient een mand bij de verwarming", vertelde Majori Meijer van Dierenopvang Amsterdam toen.

Pleegzorg

De juiste baas voor de juiste hond vinden is belangrijk. Voor Spikey bleek dat motorreparateur Richard uit Zwanenburg te zijn. "Mijn vorige hond overleed 1,5 jaar geleden en ik dacht: ik begin er niet meer aan", vertelt hij. Maar toen hij een video van Spikey zag, bleek die sprekend op zijn vorige hond te lijken. Bij het asiel aangekomen was het besluit gauw gemaakt.

Via een pleegzorgprogramma kon Richard Spikey snel in huis nemen. "Zo kan je bekijken of het werkt. De hele periode lang staat er een team van het asiel achter je. Je wordt dus niet aan je lot overgelaten." Asielhonden kunnen in pleegzorg worden geplaatst om te kijken hoe ze het buiten het asiel doen. Bevalt het de baas en de hond, dan kan de pleegsituatie overgaan in adoptie.

'Ik heb zijn vertrouwen gewonnen'

De eerste paar weken was het wennen. "Dan stond de deur open en rende hij ervandoor", vertelt Richard. "Maar na 400 meter dacht hij ineens: wat ben ik eigenlijk aan het doen?" Nu is dat helemaal niet meer zo. "Sinds een maand of 2 is hij echt zwaan-kleef-aan. Ik denk dat ik zijn vertrouwen heb gewonnen."

Veel heeft te maken met hoe Richard met zijn hond omgaat. "Ik zorg dat ik altijd duidelijk zijn baas ben. Zo loop ik altijd als eerste naar buiten. Hij moet weten wat zijn plek in de roedel is. Als je dat goed doet, dan merk je dat de helft van het dominante gedrag al wegvalt."

Lees ook

Eind goed, al goed (maar niet voor alle honden)

En zo sluit Spikey het jaar gelukkig af. "Omdat ik mijn eigen bedrijf heb, kan hij 24/7 bij mij zijn. We gaan overal samen naartoe. En hij is ook beste vrienden geworden met twee teefjes uit de buurt." De pleegperiode loopt op zijn eind, maar Richard hoefde er niet over na te denken: hij gaat Spikey binnenkort officieel adopteren.

Toch hebben lang niet alle hoog-risico honden datzelfde geluk. Veel asiels zitten nog vol met dit soort honden. "Het is zeker meer dan de helft", vertelt Majori Meijer van het asiel in Amsterdam. Voor mensen die adoptie overwegen, heeft Richard nog wel een advies. "Je kunt beter eerst een makkelijkere hond hebben gehad voor je aan zo'n moeilijkere hond begint. Maar als je die ervaring hebt, kan het echt heel goed uitpakken."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.