Waar menig bezoeker de bioscoop verlaat zodra de aftiteling in beeld komt, blijft filmjournalist René Mioch geboeid kijken. “Bij Star Wars komen zo’n 2.500 tot 3.000 namen voorbij, maar ik blijf zitten tot de allerlaatste frame.” Nederlanders spotten is zijn missie. “Dan kan ik uitzoeken wat ze hebben bijgedragen aan de film.” Mioch vindt dat de Nederlandse filmwereld met twee Oscarnominaties veel te bescheiden is.

René Mioch is vooral bekend door zijn televisieprogramma's over film, waaronder Veronica Film, Films en sterren en Mioch versus Goderie samen met Jac. Goderie. ““Nederlanders in Hollywood mogen best een grotere mond hebben. Het is ongelofelijk hoeveel Hollanders er in de filmwereld actief zijn, daar hebben we geen weet van.”

Urk in de internationale spotlights

Nederland heeft twee Oscarnominaties in de wacht gesleept. De Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema maakt kans op een Oscar voor zijn camerawerk voor de film Dunkirk. Het is voor zover bekend voor het eerst in de geschiedenis dat een Nederlander in deze categorie is genomineerd. Make-upartiest Arjen Tuiten is in de race voor een Oscar voor zijn werk voor de film Wonder.

Van Hoytema maakte de afgelopen jaren carrière in Hollywood met films als The Fighter, Interstellar en Spectre. Dunkirk draaide hij anderhalf jaar geleden samen met regisseur Christopher Nolan, onder meer in het Nederlandse Urk. De oorlogsfilm vertelt over de evacuatie van honderdduizend Britse en Franse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s waren omsingeld op de stranden van Duinkerke. Hoofdrollen worden gespeeld door Kenneth Branagh, Mark Rylance, Tom Hardy en Cilian Murphy.

Calvinistische bescheidenheid

Volgens Mioch lijden Nederlandse acteurs en filmmakers aan “Calvinistische bescheidenheid”. “Je moet vooral niet hardop zeggen dat je goed bent”, lacht hij. “In Amerika kom je niet weg met die bescheidenheid: ieder persoon zegt dat hij goed is, al voordat dat daadwerkelijk het geval is.”

Toch kan dezelfde bescheidenheid ook reden zijn van het succes van veel Nederlanders in Amerika. “Hollanders gaan gewoon aan het werk, ze hebben weinig ego. We sjouwen zelf met dingen en zijn erg betrokken bij het project. Amerikanen vinden dat geweldig.”

Van Alice in Wonderland tot Thor

Wonder vertelt over een misvormde jongen die voor het eerst naar school gaat. De hoofdrol in de film wordt gespeeld door Julia Roberts. De in Friesland geboren Tuiten werkt al een aantal jaar als make-upartist in Hollywood. Hij werkte eerder onder meer aan films als World War Z, Thor, Iron Man 2 en Alice in Wonderland.

De Nederlandse inzending voor 'Beste buitenlandse film', 'Layla M.', viel al eerder af in de race om het begeerde beeldje. Layla M., van regisseur Mijke de Jong werd begin september uit acht aanmeldingen gekozen door een selectiecommissie die bestond uit afgevaardigden van verschillende Nederlandse filmbrancheverenigingen en organisaties. De film vertelt over een achttienjarig moslimmeisje uit Amsterdam-West dat langzaam radicaliseert omdat ze zich buitengesloten voelt door zowel de samenleving als haar familie. Het drama trok in de Nederlandse bioscopen volle zalen.

De uitreiking van de Oscars vindt dit jaar plaats op 4 maart.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.