Ongeveer een kwart van de festivalgangers laat de tent achter op het terrein zodra het feest voorbij is. De geluidsystemen draaien grotendeels op vervuilende dieselaggregaten. En menig bezoeker gooit zijn plastic bekertje gewoon op de grond. Lyke Poortvliet wil daar een einde aan maken. Ze adviseert organisatoren over hoe ze hun festival minder vervuilend kunnen maken.

Lyke Poortvliet is de initatiefneemster van ADE Green: een initiatief dat duurzamere feesten en festivals houdt tijdens het grote dansevenement in Amsterdam. Maar er zijn meer festivals die zich profileren op duurzaamheid. Zo schotelt het Amsterdamse Milkshake festival alleen nog maar vegetarisch eten voor. En het festival DGTL draait volledig op groene energie.

Festivals verbruiken nog vaak vervuilende energie

Een groot aantal festivals draait nu nog op vervuilende dieselaggregaten. Veel van die festivals kunnen hun stroom niet van het vaste stroomnet halen. “Gemeentes proberen zulke locaties steeds beter te voorzien van een stroomaansluiting”, zegt Lyke Poortvliet. “Maar nu moeten de dieselaggregaten vaak nog blijven draaien.” Dat zorgt natuurlijk voor een flinke CO2-uitstoot.

Maar ook bij dieselaggregaten kan flink wat winst behaald worden, legt de eigenaar van Green Events, Laura van der Voort uit. “We helpen organisatoren bij het maken van duurzaamheidsplannen. Om verspilling van diesel te voorkomen, maken we een stroomplan dat ervoor zorgt dat het aggregaat zo efficiënt mogelijk draait.” Een stroomplan waarmee wordt gelet op efficiëntie kan zo maar 30% minder energie verbruiken.

De dieselaggregaten kunnen ook vervangen worden door een duurzame variant: zogenaamde ‘green batteries’. Dat zijn grote batterijen die een flinke hoeveelheid elektriciteit kunnen opslaan die wordt opgewekt met zonnepanelen en windmolens. 

Bezoekers kunnen meehelpen

Organisatoren hoeven niet in hun eentje het festival duurzaam maken. Bezoekers kunnen ook een steentje bijdragen. Een kwart van de Europese festivalbezoekers laat bijvoorbeeld de tent achter op het festival.  “Dan kun je wel wijzen naar de lage prijzen van die tentjes, maar het is toch bovenal de bezoekers die gemakzuchtig zijn. Ik doe al vele jaren met mijn spotgoedkope tentje”, vertelt Lyke Poortvliet. 

“Er zijn gelukkig wel innovaties op dit gebied”, vindt Lyke. “Zo is er een bedrijfje dat tenten van karton maakt, die je het hele weekend kunt gebruiken en daarna wordt het gerecycled. Zo’n tent kan een goede regenbui verwerken hoor!”

Andere festivals verhuren stevige, degelijke tenten, die bij hergebruikt kunnen worden. Tijdens het festival Mysteryland in Haarlemmermeer lopen er ‘festivalguardians’ rond. Dat zijn mensen die je je plekje wijzen op de camping, maar je ook aanspreken als je rotzooi aan het maken bent. Op die manier probeert de organisatie haar bezoekers aan te sporen om de omgeving minder te vervuilen.

Organisatoren werken samen met innovatie

“Helaas zijn gewoon nog niet alle festivals hier zo mee bezig”, verzucht Lyke. “En dat terwijl het helemaal niet meer geld hoeft te kosten. Een beter stroomplan levert geld op, herbruikbare harde plastic bekers hoeven geen geld te kosten en vegetarisch eten is niet duurder.”

Toch is er hoop. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft bijvoorbeeld in 2015 een zogenaamde Green Deal gemaakt met de acht grootste festivalorganisatoren in Nederland. Het doel van de afspraak is om de festivals te verduurzamen, afval beter te scheiden, meer te recyclen en bezoekers bewust te maken wat zij kunnen doen om het evenement minder vervuilend te maken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.