De film 'The Shape Of Water' heeft maar liefst 13 Oscarnominaties in de wacht gesleept. Dat werd bekend gemaakt in Los Angeles tijdens een speciale ceremonie. Met deze 13 nominaties haalt de film van Guillermo del Toro net geen record. Dat staat op 14 nominaties, gedeeld door drie films in de geschiedenis: 'La La Land' (2017), 'Titanic' (1997) en 'All About Eve' (1951). Ook de films 'Dunkirk' en 'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri' sleepten veel nominaties in de wacht: zij maken kans op respectievelijk 8 en 7 beeldjes. De uitreiking van de Oscars vindt, Nederlandse tijd, plaats in de nacht van 4 op 5 maart.

Ook twee Nederlanders werden genomineerd voor een Oscar: cameraman Hoyte van Hoytema kreeg een nominatie voor 'Dunkirk' en make-upartiest Arjen Tuiten kreeg de erkenning voor zijn werk aan 'Wonder'. De Nederlandse inzending voor 'Beste buitenlandse film', 'Layla M.', viel al eerder af in de race om het begeerde beeldje.

Welke films zijn nog meer genomineerd voor de hoogste eer in Hollywood en moet je dus nog snel gaan kijken? Hieronder vind je een overzicht van de films die kans maken op de belangrijkste prijs van het jaar: de genomineerden voor ‘Beste film’.

The Shape of Water

  • 13 nominaties, onder andere: 'Beste regisseur' (Guillermo del Toro), 'Beste vrouwelijke hoofdrol' (Sally Hawkins), 'Beste vrouwelijke bijrol' (Octavia Spencer') en 'Beste mannelijke bijrol' (Richard Jenkins)

De grootste Oscar-kanshebber is een film over de onmogelijke liefde tussen een doofstomme vrouw en een amfibisch wezen in de vijftiger jaren. Regisseur Guillermo del Toro is vooral bekend van de Spaanstalige film 'Pan's Labyrinth'. Naast de 'grote categorieën' (film, acteurs, regisseur) sleepte 'The Shape of Water' ook een groot aantal technische nominaties in de wacht, voor bijvoorbeeld de bijzondere special effects. 

Dunkirk

  • 8 nominaties, onder andere: 'Beste regisseur' (Christopher Nolan)

Het gebeurt niet vaak: een film die al in de zomer uitkomt en toch meerdere Oscarnominaties weet binnen te halen. Toch is het de oorlogsfilm van Christopher Nolan gelukt. De regisseur is vooral bekent van sci-fi films als 'Inception', 'The Dark Knight' en 'Interstellar', maar gooide het met deze film over de slag bij Duinkerken over een andere boeg. Veel besproken was de bijrol van One Direction-zanger Harry Styles, die hem (helaas) geen Oscarnominatie heeft opgeleverd.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

  • 7 nominaties, onder andere: 'Beste vrouwelijke hoofdrol' (Frances Macdormand) en 'Beste mannelijke bijrol' (Sam Rockwell)

'Three Billboards' was de grote winnaar van de Golden Globes eerder deze maand, en de verwachting is dat dat bij de Oscars zomaar kan worden herhaald. De film vertelt het verhaal van een vastberaden vrouw die strijdt voor het vinden van de moordenaar van haar dochter. Wanneer de politie volgens haar niet genoeg doet, plaatst ze drie billboards die de zaak moeten opschudden. Na de winst bij de Golden Globes kwam de film in opspraak door het racistische karakter dat acteur Sam Rockwell speelt, wiens gedrag volgens velen niet genoeg door de film werd veroordeeld.  

Darkest Hour

  • 6 nominaties, onder andere: 'Beste mannelijke hoofdrol' (Gary Oldman)

'Darkest Hour' vertelt het verhaal over de eerste periode waarin Winston Churchill premier van het Verenigd Koninkrijk werd. In deze tijd moest hij zien om te gaan met dreiging van nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Acteur Gary Oldman onderging een ware transformatie en wordt alom geroemd voor zijn vertolking van Churchill. Het werk dat er aan te pas kwam om hem om te vormen tot de 'prime minister' is dan ook genomineerd voor 'Beste make-up'.

Phantom Thread

  • 6 nominaties, onder andere: 'Beste regisseur' (Paul Thomas Anderson) en 'Beste mannelijke hoofdrol' (Daniel Day-Lewis)

Regisseur Paul Thomas Anderson werd al vaak genomineerd voor een Oscar, maar nog nooit voor zijn eigen regie. Dat gebeurt dit jaar voor het eerst. De film 'Phantom Thread' gaat over een kledingontwerper in de jaren vijftig. Zijn leven wordt op zijn kop gezet als hij zijn muze ontmoet. Acteur Daniel Day-Lewis speelt de hoofdrol, en is ook genomineerd. Naar verluidt zou dit zijn laatste filmrol zijn, en gat hij daarna met pensioen,

Lady Bird

  • 5 nominaties, onder andere: 'Beste regisseur' (Greta Gerwig), 'Beste vrouwelijke hoofdrol' (Saiorse Ronan) en 'Beste vrouwelijke bijrol' (Laurie Metcalf)

Na volledig door de Golden Globes te zijn genegeerd, is Greta Gerwig nu, als een van de weinig vrouwelijke regisseuses in de geschiedenis, genomineerd voor een Oscar. 'Lady Bird' is de eerste film van Gerwig, die we vooral als actrice kennen. De film vertelt het verhaal van tiener Christine, die zichzelf liever 'Lady Bird' laat noemen. In de jaren negentig probeert zij zichzelf te ontdekken, wat niet altijd makkelijk is met haar overbezorgde moeder in de buurt.

Call Me By Your Name

  • 4 nominaties, onder andere: 'Beste mannelijke hoofdrol' (Timothée Chalamet)

Gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2007. De film vertelt het verhaal van tiener Elio, die volledig in de ban raakt van oudere student Oliver, die de zomer in de leer bij Elio's vader komt doorbrengen. Hun romance in de Italiaanse zon (denk: korte broekjes, open shirts en romantische fietstochtjes) levert een zwoele film op die het laat zien wat een zomerliefde met je kan doen.

Get Out

  • 4 nominaties, onder andere: 'Beste regisseur' (Jordan Peele) en 'Beste mannelijke hoofdrol' (Daniel Kaluuya)

Wat is tegenwoordig een 'echte Oscarfilm'? Die vraag roept de film 'Get Out' op. Het is namelijk een horrorfilm over racisme in de Verenigde Staten, en dat is een combinatie die we nog niet vaak bij de Oscars zagen. Toch spreekt het onderwerp van racisme, juist nu, veel mensen aan. De uitsluiting van (de zwarte) regisseur Jordan Peele bij de Golden Globes riep, net als bij vrouwelijke collega Greta Gerwig, veel kritiek op. Maar de Oscars hebben ook dat nu recht gezet: hij sleepte een nominatie voor 'Beste regisseur' in de wacht.

The Post

  • 2 nominaties, onder andere: 'Beste vrouwelijke hoofdrol' (Meryl Streep)

De legendarische Steven Spielberg heeft het weer gedaan: een Oscarnominatie veroverd. Daarmee is het de tiende film van de regisseur die voor 'Beste film' is genomineerd. 'The Post' vertelt het verhaal van de Washington Post, die in de jaren '70 moesten strijden om de beruchte Pentagon Papers te publiceren. De film wordt geroemd om zijn actualiteit: ook nu ligt de persvrijheid wereldwijd onder vuur. Niet alleen Spielberg heeft iets te vieren: actrice Meryl Streep is maar liefst voor de 21ste keer genomineerd voor een Oscar. Ze won er al drie.

Kijk hier de bekendmaking van de nominaties terug:

De Razzies

Traditioneel worden een dag voor de Oscarnominaties ook de nominaties voor de Golden Raspberry Awards, in het kort ‘de Razzies’, bekend gemaakt. Die nominatie laten veel films en acteurs alleen graag aan zich voorbij gaan: de prijs ‘eert’ namelijk de slechtste films van het jaar. Dit jaar zijn de meeste nominaties voor ‘Transformers: the Last Knight’, het vijfde deel van de Transformers-filmserie. De meest opvallende nominatie is misschien wel die voor ‘Slechtste combinatie op het scherm’ die de film kreeg voor ‘welke combinatie van twee mensen, robots of explosies dan ook’. Na koploper Transfomers zijn andere grote kanshebbers de films ‘Fifty Shades Darker’ en ‘The Mummy’. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.