De zestigplusser is helemaal ontdekt door Hollywood. Want ze zijn met veel, hebben veel te besteden en veel vrije tijd. Nu bioscopen en scenarioschrijvers zich meer richten op deze doelgroep, ontstaan ook nieuwe genres, zoals de 'newborn ouderen'. Films over nieuwe liefdes, het beleven van een tweede jeugd, want de doelgroep wil vooral niet gezien worden als senior.

Q&A’s, comfortabele stoelen, gereduceerde tarieven en films kijken in combinatie met een hapje en een drankje. Bioscopen zetten vol in op de doelgroep.

Zo ook bij Pathé; zij organiseren twee keer per week speciale voorstellingen voor ouderen. “Zestigplussers geven aan een druk bestaan te hebben. Met name op doordeweekse avonden blijft er weinig energie over voor een bioscoopbezoek. Daarom organiseren we speciale dagen met een speciale programmering", aldus de bioscoop.

Ook de bioscoopmonitor bevestigt nog eens dat ouderen meer en meer de bioscoop weten te vinden. Het bereik en de bezoekersfrequentie van 55-plussers zijn nog altijd lager dan die van andere leeftijfdsgeroepen, maar het marktaandeel is sinds 2007 gestegen van 12% naar 20%.

‘Newborn’ ouderen

Ook bij de productie van films wordt meer en meer gekeken naar deze doelgroep. Dat merkt ook filmregisseur Nicole van Kilsdonk. Zo maakte zij bijvoorbeeld de film Ventoux en Oude Liefde, over een stel dat weer bij elkaar komt na het overlijden van een kind. “Ouderen zijn filmtechnisch interessant, want ze hebben meer meegemaakt en hebben als karakter meer lagen dan iemand van dertig. Ook zie je dat doordat meer ouderen naar de film gaan. Dit ook zorgt voor een ander soort films. In veel films speelt een tweede jeugd een rol.” 

Gerhard Hormann is zo’n actieve 55-plusser, is gestopt met werken en heeft zijn huis afbetaald. Zo heeft hij genoeg tijd, én genoeg om te besteden. Hij gaat zo’n zes keer per week naar de film. “Ik ben zoals zoveel mensen van mijn leeftijd precies de doelgroep. Ik merk dat er steeds meer films zijn waar ik me in herken. Ik ga niet meer naar films over tieten en schieten.” 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.