“De tachtiger van nu is anders dan de tachtiger van toen”, schrijft het Sociaal en Cultureel Plan Bureau. Het is een conclusie uit een onderzoek naar eenzaamheid onder ouderen (55-plus), waaruit blijkt dat de gemiddelde oudere nu minder eenzaam is dan zijn leeftijdsgenoot van twintig jaar geleden.  

De ouderen hebben meer sociale contacten, een groter en diverser netwerk én meer ouderen hebben een partner. Het zijn allemaal factoren die hebben bijgedragen aan een daling van de gemiddelde eenzaamheid tussen 1996 en 2016. 

Toch zijn er in 2016 meer eenzame ouderen dan in 1996. Dit komt omdat de oudere bevolking is gegroeid en er meer ouderen zijn dan twintig jaar geleden. 

Verlies is vaak reden tot eenzaamheid 

In het onderzoek is te lezen hoe de oorzaken vaak te maken hebben met verlies dat gepaard gaat met een stijgende leeftijd. Verlies van de partner is een bepalende factor, maar ook het verlies van dagelijkse netwerkcontacten. Het is niet alleen het gemis van personen: het afnemen van regie en zelfstandigheid over het leven spelen ook een rol. 

Actie na overleden vrouw die 10 jaar in woning ligt  

Een extreem geval van het verlies van contacten was in 2013 in Rotterdam-West. Een vrouw werd pas tien jaar na haar overlijden gevonden in haar woning; in die tien jaar had niemand haar overlijden opgemerkt. 

KIJK & LEES VERDER: 

Daaropvolgend besloot de Gemeente Rotterdam actie te ondernemen om eenzaamheid bij ouderen terug te dringen. Er gingen vrijwilligers langs bij ouderen en er werden activiteiten georganiseerd om ouderen met elkaar in contact te laten komen. En het blijkt te werken: in vier jaar tijd het aantal eenzame ouderen in Rotterdam is gedaald van 56 tot 53 procent. 

Eenzaamheid niet alleen bij ouderen, ook bij jongeren

Eenzaamheid blijkt niet alleen bij ouderen een probleem te zijn. De Engelse krant The Guardian liet in april 2018 weten dat eenzaamheid onder de nieuwe generatie jongeren sneller leidt tot gezondheidsproblemen. Het komt tussen de leeftijd 16-24 vaker voor dan enig andere leeftijdscategorie van volwassenen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.