Tien jaar terug overleed ze thuis op 74-jarige leeftijd. Niemand viel dat op en gisteren vond de politie haar pas nadat bouwvakkers geen gehoor kregen toen ze aanbelden. De vrouw lag al die tijd in haar huis in de Rotterdamse Jan Porcellisstraat. Nog nooit is het overlijden van iemand zo lang onopgemerkt gebleven. Ze had geen familie, leidde een teruggetrokken bestaan en stierf een natuurlijke dood.

De woning van de bejaarde vrouw maakte een 'een verlaten en onbewoonde indruk'. Agenten zagen bij de deur een stapel ongeopende post. Volgens een overbuurvrouw lagen er onder meer tv-gidsen.

Eenzaamheid onder ouderen, waardoor hun overlijden onopgemerkt blijft, is een groeiend probleem. Vooral in de grote steden komt het vaak voor. Zoals in de regio Amsterdam: daar wordt om de dag een overleden persoon gevonden die al langer dan 24 uur onopgemerkt in een woning ligt. In Amsterdam zelf  werden tussen 2005 en 2012 248 lijken gevonden die langer dan twee weken overleden waren.

Van de ruim 2,6 miljoen 65-plussers voelen bijna 800.000 mensen zich eenzaam. Vier procent Van de 65-plussers, meer dan 100.000 mensen, voelen zich ernstig tot uiterst eenzaam. Deze groep geeft aan niet meer dan 1 keer per maand een sociaal contact te hebben. Oudere alleenstaande mannen lopen het meeste risico, maar ook chronisch zieken, gehandicapten, allochtonen, mantelzorgers, dak- en thuislozen en alleenstaanden behoren tot die groep.

Hoe groot is de eenzaamheid in de grote steden en in hoeverre kunnen wij, als omgeving, buren, kennissen en familie, helpen in het verminderen van deze eenzaamheid, die schrijnend zichtbaar wordt bij de woninglijken die met regelmaat gevonden worden? Hoe kan ‘t dat een vrouw 10 jaar lang dood in haar huis ligt? Dat niemand alarm slaat? EenVandaag spreekt met Henk Plenter over deze nieuwe kluizenaars in de samenleving. Plenter kwam de dood achter de voordeur vaak tegen in de 40 jaar dat hij huizen opruimde voor de GGD. Ook bezoeken we Mimi Kok, die zelf ook eenzaam is en zichzelf en andere eenzame ouderen probeert te helpen via Stichting Warmline.

update
clock 22-11-2013 11:40

Rotterdam stelt onderzoek in

De gemeente Rotterdam gaat onderzoeken hoe het kan dat een vrouw tien jaar lang dood in huis kan liggen, zonder dat dat wordt opgemerkt. De gemeente gaat na wie contact had met de vrouw en wie haar dood had kunnen opmerken.