Als je moeite hebt met mediteren, omdat je gedachten te snel afdwalen bijvoorbeeld, is er een heel simpele oplossing. Zet een natuurdocumentaire aan. Uit nieuw onderzoek naar de effecten van meditatie blijkt dat dezelfde resultaten kunnen worden verkregen door te kijken naar natuurdocumentaires. In het onderzoek zeggen wetenschappers van de Coventry University dat er geen overtuigend bewijs is dat mindfulness of meditatie meer oplevert dan TV kijken of hardlopen.

Ze lieten deelnemers aan het onderzoek zowel mediteren als andere actviteiten doen, zoals het kijken naar documentaires ingesproken door Sir David Attenborough.

De onderzoekers ontdekten dat meditatie geen andere meetbare resultaten opleverde, dan wat de leermeester de deelnemers vertelde. Hiermee vergelijken ze de werking van meditatie met die van religie. Ze waarschuwen in vakblad 'Nature' nu daarom voor de ‘onterecht magische krachten’ die aan meditatie worden toegeschreven. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.