De Filipijnse minister Leila Magistrado de Lima bezocht dit weekeinde voor het eerst de getroffen stad Tacloban. Ze nam er poolshoogte na de allesverwoestende tyfoon Haiyan. Haar rol is deze dagen essentieel: er is sprake van plunderingen, het leger is ingeschakeld om orde in de chaos te scheppen, maar de situatie is op veel plekken nog niet onder controle. 

EenVandaag volgde De Lima in haar tocht door een verwoeste stad. Verslaggever Willem-Jan Bloem en cameraman Thijs Bertels zijn in het rampgebied en doen al een week lang verslag. Ze maakten deze fotoserie.

De belangrijkste vraag aan de Filipijnse Justitieminister, die zelf ook overduidelijk aangeslagen is bij het uitzicht op een compleet verwoest Tacloban: hoe worden plunderaars aangepakt, en in hoeverre is dat mogelijk? Is de situatie enigszins onder controle?

Het aantal doden wordt nu geschat op ongeveer 4000. Er zijn ruim 1590 mensen vermist, bijna 4 miljoen Filipijnen hebben geen dak meer boven hun hoofd, tien Nederlanders zijn nog niet getraceerd. Vandaag is de grote televisie-actie in Nederland om zoveel mogelijk geld in te zamelen.