Een kerktoren met een bungelend kruis, verwoeste huizen, autowrakken, aangespoelde schepen en versufte overlevenden. Dat was zondag het straatbeeld in de Filipijnse stad Tacloban, waar naar schatting tot 10.000 mensen om het leven zijn gekomen door de monstertyfoon Haiyan. In totaal zijn miljoenen mensen in de Filipijnen getroffen.

De meeste doden in Tacloban zouden zijn gevallen door een 'muur van zeewater'. Ooggetuigen omschreven de metershoge golven als een soort tsunami. Veel mensen verdronken in de vloed vol puin.

In de door een tyfoon verwoeste Filipijnse stad Tacloban heerst anarchie en er wordt geplunderd. De chef van de Nationale Politie van de Filipijnen, Alan Purisima, heeft daarom naar eigen zeggen bijna 1000 man extra politiemannen naar de zwaar getroffen stad gestuurd.

In EenVandaag een gesprek met de ambassadeur van de Filipijnen in Nederland. In de studio is Henri van Eeghen te gast, directeur van Cordaid en woordvoerder namens de Samenwerkende Hulp Organisaties (SHO) die vandaag hebben besloten om giro 555 te openen voor de slachtoffers van de storm.

Verder spreken we met Nederlandse hulpverleners op de Filipijnen en met voormalig Miss Nederland Sheryl Lynn Baas. Zij heeft haar eigen Foundation en is van Filipijnse afkomst en heeft familie in het getroffen gebied. Ze is vandaag druk bezig een benefietavond te organiseren voor slachtoffers van de storm.

Het Nederlandse Rode Kruis heeft een speciaal gironummer geopend voor hulp aan de orkaanslachtoffers in de Filipijnen. Dat heeft de organisatie zondag laten weten. Donaties kunnen naar giro 7244.

Het natuurgeweld maakte huizen, scholen en een vliegveld met de grond gelijk in de Tacloban. Zo'n 80 procent van de woningen is verwoest in de kustplaats met 220.000 inwoners op het eiland Leyte, ongeveer 580 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Manilla.

Ook elders hield Haiyan huis, met naar schatting honderden dodelijke slachtoffers tot gevolg. Honderdduizenden mensen zijn geëvacueerd. Op veel plekken is geen schoon drinkwater, elektriciteit en weinig voedsel. Volgens de Filipijnse regering hebben 4,3 miljoen mensen hulp nodig.

Maandag bereikte Haiyan na het noorden van Vietnam ook Zuid-China. In de Zuid-Chinese provincie Hainan vielen zeker drie doden als gevolg van het natuurgeweld van de tyfoon. Bijna 40.000 mensen zijn vanwege het noodweer geëvacueerd in Hainan.

Duizenden reddingswerkers en militairen zijn naar de rampgebieden gestuurd, maar beschadigde wegen en grote hoeveelheden puin hinderen de hulpoperaties. Sommige van de buitenwereld afgesloten plaatsen waren zondag nog altijd niet bereikt.

Ook internationaal is hulp toegezegd. Tientallen Amerikaanse mariniers en marinemensen gaan helpen bij de reddingsoperaties. De Europese Unie trok zondag 3 miljoen euro uit voor hulp in de gebieden die het zwaarst zijn getroffen. Nederland stelde 2 miljoen euro beschikbaar.

Met windstoten tot bijna 380 kilometer per uur was Hayian een van de zwaarste tyfoons die de Filipijnen ooit troffen. De storm bereikte de Filipijnen vrijdag. Pas een dag later werd langzaam duidelijk hoeveel schade en leed het natuurgeweld had veroorzaakt.

Foto's Filipijnen68 - © ANP

Foto's Filipijnen7 - © ANP

Foto's Filipijnen7 - © ANP

Foto's Filipijnen6 - © ANP

Foto's Filipijnen6 - © ANP

Foto's Filipijnen5 - © ANP

Foto's Filipijnen4 - ©

Foto's Filipijnen3 - © ANP

Foto's Filipijnen2 - © ANP

update
clock 11-11-2013 11:16

Giro 555 open voor slachtoffers

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) stellen giro 555 open voor de slachtoffers van de orkaan Haiyan op de Filipijnen. Dat heeft de organisatie maandag laten weten. Bij grote rampen zamelen tien Nederlandse hulporganisaties, zoals het Rode Kruis, Oxfam Novib, Cordaid, ICCO, Kerk in Actie en UNICEF, gezamenlijk geld in.

update
clock 11-11-2013 16:48

Nederlander (69) omgekomen

Een 69-jarige Nederlander is om het leven gekomen door de tyfoon Haiyan in de Filipijnen. De man was met vrienden op duikvakantie bij het eiland Camanga in het westen van het land. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag laten weten.

Met zeker 16 Nederlanders in de Filipijnen is geen contact meer geweest sinds de tyfoon overtrok. Het ministerie heeft contact met hun familieleden.

Hulp Filipijnen komt langzaam op gang

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.