Met ruim 6100 doden en meer dan 1700 vermisten hangt er sinds tyfoon Haiyan een deken van rouw over de Filipijnen. In het zwaarst getroffen gebied, de stad Tacloban, is eigenlijk iedereen wel een geliefde of familielid verloren. Twee maanden na de allesverwoestende tyfoon gaan EenVandaag-verslaggever Maaike Kempes en cameraman Thijs Bertels terug naar Tacloban en doen verslag.

In sommige families loopt het aantal slachtoffers in de tientallen. Gerouwd wordt er vooral in de kerk. Maar hoe bied je steun bij zoveel leed?  EenVandaag spreekt priester Kelvin Apurillo van de Katholieke San Joaquin kerk. Voor de deur van zijn kerk ligt een geïmproviseerd kerkhof met meer dan 300 lichamen; het waren allemaal leden uit zijn gemeenschap. Apurillo verzorgde alle uitvaarten zelf.

Vanmiddag doet Maaike Kempes ook op EenVandaag Radio verslag van wat ze tegenkwam in het rampgebied.

Daarnaast vertellen nabestaanden hun persoonlijke verhaal, over het verlies van familieleden en geliefden. We vragen de priester hoe het gaat in Tacloban: hoe bied je steun bij zoveel verdriet?

We gaan ook op pad met de 'retrieval unit': een brandweerteam uit Tacloban wordt deze weken ingezet als bergingsteam. In de omgeving van Tacloban hebben ze al ruim 2500 lichamen geborgen. Twee maanden na de ramp krijgen ze nog gemiddeld tien meldingen van een gevonden stoffelijke overschot, per dag.

Dit is de tweede van drie reportages. Komende zaterdag de laatste, kijk hieronder de eerste bijdrage vanuit de Filipijnen:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.