Hij verloor zijn zoon, schoondochter en kleinzoon in vlucht MH17. Los van de vraag wat eruit komt, vindt Anton Kotte de rechtszaak die vandaag begint een mijlpaal: "Nederland is er wel in geslaagd het proces hier te krijgen."

"De hele wereld heeft gedacht: kan zo'n klein land als Nederland wel het bewijs in zo'n grote zaak op tafel leggen? Ik denk dat ze zich daar allemaal in vergissen," zegt hij. "Als ze niets hadden, dan hadden ze deze vier verdachten niet 'on court' gebracht. Dan waren ze er niet aan begonnen."

Lees ook

Verdriet positioneren

Vroeg in de ochtend meldde Kotte zich bij de rechtbank op Schiphol, waar de omvangrijke MH17-zaak start. Na het verlies van zijn zoon Remco, schoondochter Miranda en kleinzoon Oscar is hij zich gaan inzetten voor de Stichting Vliegramp MH17.

Hij staat bij de rechtbank voor zichzelf. "Vanwege die drie die we verloren zijn, natuurlijk. Ik heb altijd gezegd: 'Daar moet ik wat voor kunnen doen'. Als er vandaag bepaalde vorderingen worden gedaan, helpt het wel om het verdriet anders te positioneren voor mezelf."

gezinkotte
Bron: EenVandaag
Kottes zoon Remco, zijn vrouw Miranda en hun zoon Oscar kwamen om in vlucht MH17

Als een van de weinigen in de zaal

Kotte mag als een van de weinige nabestaanden de zaak bijwonen vanuit de zittingszaal. Die ruimte is te klein voor de honderden families en vrienden uit binnen- en buitenland. Ook in Nieuwegein is daarom een ruimte ingericht om de zaak te volgen.

Hij volgt de zaak als nabestaande, maar ook als bestuurslid van de stichting. "Dat is best lastig soms", vertelt Kotte. "Als je met drie familieleden van jezelf bezig bent, dan geeft dat een emotioneel gevoel, terwijl je ook professioneel invulling geeft."

Anton Kotte vertelt hoe het was toen de namen van de slachtoffers werden voorgelezen in de rechtszaal: 'Dan realiseer je je weer, daar doe ik het voor'

Komt er een veroordeling?

Niet eerder kwam Anton Kotte voor een strafproces in een rechtszaal. "Ik weet niet hoe die rechters zich gaan opstellen", zegt hij. "We moeten natuurlijk allemaal gaan staan. Maar hoe het verder organisatorisch zal lopen, is de vraag."

"Het gaat mij er in eerste instantie om: is er zoveel bewijs dat de rechter tot een veroordeling kan komen? Als dat er is, dan hebben we een volgende stap om ook op politiek niveau wat te gaan doen. Maar eerst moet dit bewijs klip en klaar op tafel liggen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.