De markthal van Rotterdam is in 5 jaar uitgegroeid tot een icoon voor Rotterdam, maar de ondernemers zijn niet tevreden. Volgens bemiddelaar Theo Terdu kan alleen 'een nieuwe start' de vele problemen van de ondernemers oplossen.

"Er zijn woorden genoeg over gesproken. We zitten in Rotterdam, het moet zijn: geen woorden maar daden", zegt Theo Terdu. Hij noemt zichzelf 'een conflictoloog'. De ondernemersvereniging van de Rotterdamse Markthal werpt zichzelf op als bemiddelaar tussen henzelf en de eigenaar van de Markthal, het Franse Klépierre. Of dat iets uithaalt, is nog de vraag: volgens de eigenaar is Terdu 'geen onderdeel van het gesprek'.

Veel bezoekers

De ondernemers zijn over veel dingen ontevreden. Terdu laat in een rondgang door de hal zien waarom. "Er lopen hier heel veel mensen rond", zo wijst hij op het publiek in de hal. "Het is dan ook verwonderlijk dat er een aantal ondernemers zijn die hun brood niet kunnen verdienen."

'Conflictoloog' Theo Terdu laat in een rondgang door de Markthal zien waar de problemen zitten.

Hij loopt naar ondernemer Arjan Chan, die Aziatische levensmiddelen importeert en verkoopt vanuit zijn pand in de Markthal. Dat loopt niet zoals hij had gehoopt. "Waar ik op had ingezet, is dat lokale Rotterdammers hier hun boodschappen komen doen. Dat is maar ten dele waar", zegt hij.

Toeristen, geen Rotterdammers

Chan is ontevreden over het grote aantal toeristen dat de hal trekt. "Toeristen die hier komen zullen bij mij geen boodschappen doen. Die gaan ze niet meeslepen naar Maastricht of Groningen, waar ze vandaan komen."

Chan vind dat er te veel horecagelegenheden zijn gevestigd in de Markthal, en niet genoeg retailers zoals hijzelf: "Daar ben ik niet echt mee geholpen. De toerist misschien wel, maar moeten we wel willen dat alleen de toerist hier komt? Ik denk dat het icoon van Rotterdam voor Rotterdammers én toeristen moet zijn, dus van mij mag de balans wel anders."

Arjan
Bron: EenVandaag
Ondernemer Arjan Chan

Muizenplaag

Het publiek in de hal is niet de enige klacht van de ondernemers. Ze zouden namelijk last hebben van muizen. Terdu spreekt met Justin de Heer, woordvoerder namens de ondernemersvereniging. Hij noemt de hal 'een broeinest. "Er wordt hier veel gegeten en de temperaturen lopen op tot wel 50 tot 60 graden."

Toch is er volgens de eigenaar helemaal geen ongedierte in de Markthal aanwezig. Terdu gelooft daar niks van. "Ik denk dat dat in de krant mag: 'Rotterdam heeft het eerste verscentrum zonder muizen'."

Lees ook

Eigenaar: 'Merendeel wel tevreden'

De klachten van ondernemers gaan nog verder, zegt Terdu. De servicekosten zijn in enkele jaren verdubbeld, de huur is te hoog en het riool functioneert niet naar behoren, met als gevolg een regelmatig terugkerende putlucht. Daarnaast staan 11 van de ongeveer 90 panden leeg en heeft de ondernemersraad geen bestuur.

In een reactie zegt verhuurder Klépierre dat het 'de ontevredenheid van sommige ondernemers in de Markthal betreurt, maar ook zeggen ze dat het 'merendeel van de ondernemers wel tevreden is'.

Een nieuwe start

Terdu denkt dat een 'nieuwe start' de enige oplossing is voor de Markthal. Hij wil dat ondernemers die verlies draaien een kans krijgen om hun contract op te zeggen.

"Dat zijn mensen die de huur toch niet kunnen betalen. Zij worden een doorn in het oog van de eigenaar, maar het zijn ook die ondernemers die voor een negatieve emotie in de Markthal zorgen." Terdu hoopt dat beide partijen, dus ook eigenaar Klépierre, iets zien in zijn plan.