In 2016 sprak GroenLinks kamerlid Liesbeth van Tongeren het vermoeden uit dat Melanie Schultz, demissionair minister van Infrastructuur en Milieu, de huidige Schiphol-topman Jos Nijhuis op zou volgen. Toen ontkende ze dit. Nu Nijhuis vrijdag zijn vertrek heeft aangekondigd, wordt het vraagstuk weer actueel. Vertrekt Schultz naar Schiphol?

Vanuit politiek en media wordt met verbazing op deze mogelijkheid gereageerd. FvD-partijleider Thierry Baudet zegt het ongelooflijk te vinden en internetondernemer en blogger Alexander Klopping vindt dat bewindslieden eigenlijk een soort overeenkomst moeten tekenen dat ze na hun ambtstermijn niet een functie aannemen in dezelfde sector.

Dit heeft te maken met soortgelijke carrière-moves van politici in het verleden. Bijvoorbeeld minister van Verkeer- en Waterstaat Camiel Eurlings. Hij maakte de geruchtmakende overstap naar KLM. Of Gerrit Zalm, oud-minister van Financiën, hij ging al snel naar de DSB bank. De Volkskrant becijferde dat ongeveer een kwart van alle oud-politici lobbyist wordt, waarna iedere keer discussie ontstaat over belangenverstrengeling.

Veel landen hebben hier al regels voor en werken met een zogenaamde afkoelperiode. Jeroen Dijsselbloem is een voorstander van zo’n afkoelperiode en beloofde daarom dat hij niet op korte termijn zal gaan werken in de financiële sector.