Nederland moet gaan optreden tegen met name Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs die in weekenden op parkeerplaatsen langs de snelweg bivakkeren. De Tweede Kamer nam een motie van die strekking onlangs kamerbreed aan. Maar volgens minister Schultz van Infrastructuur en Milieu is het plan onuitvoerbaar. 

Vakbond FNV protesteert al jaren tegen de “mensonterende” omstandigheden waaronder truckers verblijven. De chauffeurs parkeren voor hun verplichte rusttijd een weekend lang op openbare parkeerplaatsen of industrieterreinen zonder goede sanitaire voorzieningen. Ze koken op een klein gasstelletje naast hun vrachtwagen en doen hun behoefte in de berm. De aanwezigheid van chauffeurs leidt dan ook tot overlast. 

De Inspectie Leefomgeving en Transport zegt niet op te kunnen treden, maar volgens de Tweede Kamer kan dat wel degelijk. Kamerleden wijzen op een regeling uit de Arbeidstijdenwet die bepaalt dat het langer dan 45 uur doorbrengen in de cabine met 1500 euro beboet kan worden. Ons omringende landen, zoals België, Frankrijk en Duitsland, hebben het slapen in de vrachtwagencabine wel verboden. Volgens de FNV rijden veel truckers daarom tot net over de grens om hun vrachtwagen in Nederland te parkeren. 

Ondanks dat de voltallige Tweede Kamer actie wil legt minister Schultz de motie, ingediend door de SP, naast zich neer. Volgens haar zijn cabines comfortabel genoeg om in te slapen en truckers zouden hun lading niet onbeheerd achter willen laten. Ze vindt het voorstel onuitvoerbaar, legt ze uit in deze brief. Ze ziet niets in een verbod voor chauffeurs om in hun cabine te slapen, omdat het beleid er juist op gericht is beveiligde parkeerplaatsen aan te leggen met goede voorzieningen. 

Maar uit inspectierapporten, in handen van EenVandaag, blijkt dat de Inspectie Leefomgeving en Transport wel degelijk op langdurig verblijf in de cabine toeziet. Door chauffeurs hele weekenden in hun vrachtwagen te laten verblijven voldoen bedrijven niet aan Europese regelgeving, zo stellen ze vast. Maar boetes worden niet opgelegd. 

EenVandaag bezoekt samen met vakbond FNV een parkeerplaats in de regio Venlo en spreekt met wegrestauranthouder Ton Bader, die al jarenlang overlast ervaart van Oost-Europese chauffeurs.

EenVandaag vroeg het ministerie van Infrastructuur en Milieu om een reactie, lees hieronder de antwoorden:


Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.