PostNL, Unilever, AkzoNobel, het jachtseizoen qua overnames is geopend. Maar in dit jachtseizoen zijn Nederlandse bedrijven niet jagers, maar prooi. En dat is tegen het zere been van veel ondernemers en politiek. 

Zeker in een wereld waarin andere landen steeds hogere muren tegen overnames opzetten. Moet de politiek ervoor zorgen dat bedrijven beter beschermd worden tegen overnames? Is het wenselijk dat de politiek zich op die manier bemoeit met het bedrijfsleven? Daarover spreekt EenVandaag met Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW en Wim Dik, voormalig staatssecretaris Economische Zaken en topman van KPN.

Unilever en AkzoNobel namen, bij gebrek aan overheidsregels, bedrijfseconomische maatregels tegen de Amerikaanse opkopers. Unilever verkocht zijn margarinedivisie en AkzoNobel wil de chemiedivisie van de hand doen. De opbrengsten gaan naar de beleggers om ze te verleiden niet voor het overnamebod te kiezen.

'Bedrijven kunnen zich onaantrekkelijk maken' 

“Dit is zoals het hoort”, zegt oud-topman Wim Dik. Hij is verklaard tegenstander van protectionisme. Hij noemt het ridicuul dat Nederlands erfgoed niet in buitenlandse handen zou mogen komen, terwijl de vlag uitgaat als Nederlanders in het buitenland overnames doen.

Dat de overheid beschermingsmuren zou moeten optrekken vindt hij dan ook onzin. Hij waarschuwt zelfs dat bedrijven zich op langere termijn heel onaantrekkelijk kunnen gaan maken als ze niet genoeg inzetten op groei en innovatie.

Wettelijke bedenktijd?

Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, schreef onlangs een brief aan informateur Edith Schippers. Ook hij vindt dat de beslissing of een bedrijf wel of niet wordt overgenomen niet op het Binnenhof ligt. Maar hij wijst in de brief wel op het belang van het hebben van hoofdkantoren van multinationals binnen je landsgrenzen, zeker nu er in Amerika een protectionistische wind waait. Hij zou willen dat er een wettelijk verankerde bedenktijd komt voor overnames, zodat dit soort ingrijpende transacties niet op stel en sprong plaats hebben.

In de Tweede Kamer is er een meerderheid om een debat te voeren over de vraag of er extra bescherming moet komen voor Nederlandse bedrijven. Dit debat zal na het reces plaats hebben.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.