Gucci ligt onder vuur vanwege de verkoop van een tulband, die zij de 'Full Indy Turban' noemen. De Indiase Sikh-gemeenschap vindt dat het modehuis deze niet zou mogen verkopen.

Afgelopen herfst werd de tulband al op de catwalk gepresenteerd. Daar werd deze gedragen door witte modellen. Dat kwam Gucci op felle kritiek te staan van de Sikhs.

Uitverkocht

De voorgevouwen tulband was de laatste tijd te koop voor 800 dollar, maar inmiddels staat op de website dat deze is uitverkocht.

Aan NBC laat een woordvoerder van de Sikh Coalition weten dat een tulband geen modeaccessoire is, maar een religieus kledingstuk dat wereldwijd door miljoenen Sikhs als heilig wordt beschouwd.

'Nep-tulbanden'

Harjinder Kukreja, een bekende influencer uit de Sikh-gemeenschap, tweette Gucci: "De tulband is geen hip modeaccessoire voor witte modellen,maar een geloofsvoorwerp voor de Sikhs. Jullie modellen gebruiken de tulbanden als hoed, terwijl Sikhs ze netjes vouwen en om hun hoofd doen. Nep-tulbanden gebruiken is nog erger dan nep-Gucci verkopen."

Afgelopen februari kwam Gucci ook al in de problemen, toen een gezichtsbedekkende trui van het merk mensen deed denken aan blackface. Uiteindelijk bood Gucci daar officieel excuses voor aan. Op de kritiek op de tulband is nog niet gereageerd.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.